Hypätään elokuva-asiasta välillä kirjallisuuteen, kun menivät nimeämään nuo Finlandia-ehdokkaat. Mielestäni seurailen kirjallisuuskentän tapahtumia, mutta yleensä olen tämän ehdokaspäätöksen edessä ihmeissäni. Niin nytkin, vaikka ainakin Iltalehden mukaan ehdokaslista ei ole yllättävä.
Olen parhaillaan lukemassa Riikka Pulkkisen Totta-romaania, joka on ehdokkaana. Kirja herättää tunteita ja on kauniisti kirjoitettu, joten on mukava huomata sen olevan mukana ehdokasjoukossa. Muihin ehdokaskirjoihin minulla ei ole kosketusta. Olenko siis huono lukija? Aiheidensa perusteella eniten kiinnostavat Mikko Rimmisen Nenäpäivä, Alexandra Salmelan 27, eli Kuolema tekee taiteilijan ja Erik Walhströmin Kärpäsenkesyttäjä.
Mutta kohukin on saatu ihan tosissaan – muka – aikaiseksi. Alexandra Salmela ei ole Suomen kansalainen. Mitä sitten? Jos joku pystyy kirjoittamaan kirjan suomen kielellä, ja vielä saamaan suomenkieliset lukijat vaikuttumaan kirjastaan, eiköhän hän saa kilpailla ihan samassa sarjassa kuin ne kirjailijat, jotka kirjoittavat suomeksi ja ovat Suomen kansalaisia?
Se ainoa mitä sitten on tässä ne muut ei-kansalaiset ja suomeksi kirjoittavat kirjailijat, joiden kirjoja ei ole koskaan edes lähetetty säännön takia kisaan mukaan ja joilla olisi ollut tällä perusteella yhtäläinen oikeus tulla huomioiduksi. Heitä saattaa ottaa päähän aika pahasti - en tiedä, onko heitä tänä vuonna, mutta on ollut aiempina vuosina kylläkin. Mua pännisi ainakin ja pitäisin tätä dopingina. Pointti on siis siinä, että muut kustantamot eivät ole näitä kirjoja edes lähettäneet kisaan ehdolle säännön takia.
VastaaPoistaSääntö itsessään on typerä, mutta olen jo mesonnut siitä niin paljon, etten jatka täällä sen enempää. ;)
Juu, luinkin sun blogistasi itse asiassa tuon jutun, kun olin julkaissut oman tekstini. Yhtä lailla tietysti muidenkin ei-suomalaisten pitäisi päästä mukaan. Sääntö voisi tosiaan ennemmin olla vaikka se, että suomalaisen kustantamon julkaisemat kirjat saavat osallistua.
VastaaPoista