lauantai 22. toukokuuta 2010

Saako itsekin kävelemään pystyvän taluttaa?

Häiden järjestely aiheuttaa varmasti stressiä kenelle tahansa, vaikka juhla ei niin suuri olisikaan. Jos joskus menen naimisiin, en tahtoisi isoja häitä, en vuoden järjestelyjä enkä stressiä pikku yksityiskohdista. Haluaisin pienet ja rennot häät.

Tällaista ylellisyyttä ei ole suotu prinsessa Victorialle, jonka häät ovat sen verran julkiset ja viralliset, että jokainen yksityiskohta on mietittävä tarkkaan. Ja varmaan Victoria mielellään miettiikin, kun on viimein saanut vanhempiensa hyväksynnän puolisolleen ja pääsee naimisiin. Ongelmana vain on se, että yksi jos toinenkin katsoo asiakseen kommentoida prinsessan häätoiveita.Nyt kirkonmiehet ovat Ruotsissa hermostuneet siitä, että Victoria tahtoisi isänsä saattavan hänet alttarille. ”Isän saattelun ja morsiamen luovutuksen puolisolle ei katsota sopivan ruotsalaiseen kulttuuriin, joka korostaa puolisoiden tasavertaisuutta. Morsiamenluovutuksen taustalla nähdään arvomaailma, jossa isä luovuttaa käskyvallan tyttäreensä tämän puolisolle”, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Suomalaisetkin kantavat kortensa kekoon nettikeskustelussa ja tappelevat siitä, antaako Victoria tasa-arvon kannalta huonon esimerkin, jos isä taluttaa hänet alttarille, vai pitäisikö hänen ihan itse saada päättää, miten toimitaan hänen ihan omissa häissään. Lisäksi väännetään kättä mm. siitä, onko morsiamen saattaminen alttarille perinne täällä Pohjolassakin vai onko se amerikkalaista vaikutusta, joka on tullut tänne, kun olemme tuijottaneet rapakon takana tuotettuja televisiosarjoja.

Itseni on vähän vaikea ymmärtää tätä ”hälyä”. Toivon, että Victoria tekee niin kuin itse haluaa, mikäli se vain Danielinkin mielestä on hyvä ajatus. Sehän se olisi tasa-arvoa, että he päättäisivät tuosta asiasta yhdessä. Oli vihkitoimitus millainen tahansa, se ei määrää, onko liitto tasa-arvoinen. Kuinkahan monen avioparin kohdalla jompikumpi pompottaa toista, vaikka kuinka olisi kävelty alttarille vierekkäin tasa-arvoa osoittaen?

Eräässä nettikommentissa otettiin tosiaan esille se, että Victoria on esimerkkinä muille. Tulisiko Ruotsista siis epätasa-arvoisempi, jos morsiamet prinsessan esimerkkiä noudattaen pyytäisivät isänsä taluttamaan heidät alttarille? Tuskinpa. Voisi käydä niin, että moni morsian jopa lähentyisi isäänsä. Ja jotenkin olisi vaikea uskoa, että tuon rituaalin lisääntyminen saisi nykynaiset palaamaan aikaan, jolloin mies määräsi kaikesta. Älkää nyt edes kuvitelko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti