torstai 6. toukokuuta 2010

Älä kaada ämpäristä verta luokkatoverisi päähän

Näyttävät jälleen tänään televisiossa Brian de Palman ohjaaman Carrien, joka perustuu Stephen Kingin kirjaan. Helsingin Sanomissa uikutetaan aivan aiheesta, että King-filmatisoinnit eivät keskimäärin oikein toimi. Carriestakaan kirjoittaja Timo Peltonen ei ole kovin vakuuttunut, vaikka ottaakin elokuvan mukaan seitsemän onnistuneen King-elokuvan listalleen.

Minusta Carrie on loistava kauhuelokuva. Ensiksikin se pelottaa. Elokuvan lopun verisenä ympäriinsä kulkeva Carrie (Sissy Spacek), joka päätään kääntämällä sulkee ihmisiä ovien taa kuolemaan, on pelottavimpia hahmoja, jonka olen elokuvissa nähnyt. Toiseksi elokuvalla on kaikesta telekineettisestä hömpästään huolimatta pointti. Se kuvaa ansiokkaasti aikuiseksi kasvamassa olevaa tyttöä, jonka uskovainen hirviöäiti ei ymmärrä, ettei puberteetille ole mitään vaihtoehtoa, että se tulee, eli elämänsä miten tahansa.Elokuva näyttää armottomasti myös sen, että kiusaamisella on aina raja, eikä kenenkään tulisi kokeilla, kuinka pitkälle kiusanteossa voi mennä. Kiusaaminen ei ole pienessäkään määrin hyväksyttävää, mutta Carrie nostaa esille sen, etteivät ilkeyksien harrastajat koskaan oivalla, mitä sitten tapahtuu, kun heikoin saa tarpeekseen. Kenen vastuulla ovat ne kauheudet, jotka sitten tapahtuvat? Carriesta tulee hirviö, joka on tietenkin vastuussa teoistaan, mutta jos hän olisi saanut sekä kotona että koulussa hyväksyntää, miten eri tavalla hänen tanssiaisensa olisivatkaan menneet.Jos joku ei sattumalta ole nähnyt Carrieta, kehotan digiboksitallennukseen. Tiedä sitten, pelottaako tämä elokuva muita, sillä kauhuhan on hyvin suhteellinen asia. Mutta ehkä juuri siksi se on kiehtovaa. Miksi minä pelkään todella paljon jotain, jolle joku muu nauraa? Miksi tämä elokuva pelottaa minua, mutta toinen ikävystyy kuoliaaksi sitä katsoessaan?

8 kommenttia:

 1. Minusta Carrie on paitsi erittäin onnistunut King-filmatisointi, myös loistava kauhuelokuva. Minun mielestäni se alun suihkukohtaus on yksi kauhuelokuvahistorian hirveimpiä. Se ilkeys, se pahantahtoisuus, se eläimellinen julmuus mitä muut tytöt Carriea kohtaan osoittavat, on jotain niin kamalaa, ettei sitä osaa sanoin kuvailla.

  Loistava leffa. Hesarin arvostelijat ovat joskus aika idioottia porukkaa.

  VastaaPoista
 2. Carrie on elokuva, josta olen vain lukenut. Vaikka tämä on aikaisemmin näytetty telkkarissa, nyt vasta aion katsoa tämän.

  Jännittävää nähdä, kuinka toimii elokuva, jonka olen lukemani perusteella nähnyt mielessäni lukuisat kerrat.

  VastaaPoista
 3. Tämä on onnistunut King-filmatisointi, parhaasta päästä. Koulukiusaamisen seuraukset voivat olla kamalat, tämä on tehty "ennen-kouluammuskeluja" ja silti teema ja fiilis on sama, jotkut asiat ei koskaan muutu. Kingin kirjoista on tehty ihan kuraa mutta myös loistavia filmatisointeja kuten Piina, Vihreä Maili, Apt Pupil, Dolores Claiborne, Maissilapset ja paras kaikista eli Shawshank's Redemption. Että hyviä kyllä löytyy (en katsonut Hesarin listaa) mutta paljon kuraa välissä..

  VastaaPoista
 4. Aika jännä muuten, ettei Hesarin listassa ole mainittu tuota Vihreä maili -elokuvaa. Minusta se on hyvä leffa. Itse pidän myös Pet Sematarysta, joka ei ollut listalla. Hesarin listalle päässeistä olen nähnyt Piinan, Hohdon, Carrien, Dolores Claibornen ja Rita Hayworthin, ja kaikki ne ovat mielestäni oikein hyviä elokuvia.

  VastaaPoista
 5. Yhdyn edellisiin kommentteihin, että Carrie on hieno elokuva koulukiusaamisesta ja sen seurauksista. Pienenä rakastin Kingin kirjoja ja Carrie oli niistä parhaita.

  Monet muutkin King-filmatisoinnit ovat ihan onnistuneita, jotkut jopa todella hyviä, kuten nuo jo mainitut Kubrickin Hohto, Piina, Shawshank, Dolores Claiborne ja Per Sematary (joka on kammottava! sekä kirjana että elokuvana).

  VastaaPoista
 6. Ai niin, Ofelia, blogissani on sinulle tunnustus!

  VastaaPoista
 7. Nyt katsoin Carrien. Rankka, ahdistava, pelottava ja kammottava. Rakkaudettomuudesta kertova tarina, joka ei säästänyt edes niitä, jotka yrittivät.

  Carrie ansaitsee paikkansa jokaisessa kauhuleffaluettelossa, katsuksessa ja analyysissa.

  VastaaPoista
 8. Näin tämän aivan liian nuorena ja näin vuosikausia painajaisia. Edelleen mielestäni parhaita kauhuelokuvia ikinä ;-)

  VastaaPoista