lauantai 14. marraskuuta 2009

Suvaitaanko?

Suvaitsevaisuus on siitä kiva asia, että itse asiassa yhteiskunta määrittelee etukäteen aika pitkälle, mitä on suotavaa suvaita. Ensin määritellään lakeja kirjaamalla, ettei tarvitse suvaita vaikkapa murhaajia (ihan hyvä laki) ja sitten määritellään jollain epämääräisellä yleisellä moraalilla, mitä niistä asioista, joita ei ole laissa kielletty, ei tarvitse suvaita.

Hesarin Nyt-liite uskoo, että ensi maanantai, joka on kansainvälinen suvaitsevaisuuden päivä, antaa meille mahdollisuuden suvaita myös niitä mielipiteitä, jotka muina päivinä ovat ikään kuin ”kiellettyjä”. Liite on sitten tehnyt koonnin tällaisista mielipiteistä. Lähteinä on käytetty omaa toimitusta, Facebookia ja ihmisiä Helsingin rautatieasemalla.

Omasta mielestäni osa Nytin esittämistä mielipiteistä ei ole mitenkään pannassa. Ei minusta katsota kieroon, jos esittää esim. jonkin seuraavista mielipiteistä:

Makkara maistuu paremmalta kuin tofu. (Ofelian kommentti: Tuskin tästä mielipiteestä hermostuisi kukaan muu kuin maailman vannoutunein kasvissyöjä, jolla olisi aimo annos hihhuliutta matkassa mukana. Suurin osa kasvissyöjistä syö kasviksensa aivan rauhassa eikä niinkään välitä siitä, jos joku sattuu pitämään enemmän lihatuotteista.)

Töissä on mukavaa. (Ofelian kommentti: No älkää nyt viitsikö! Kävisivätkö kaikki ihmiset sellaisessa työssä, josta eivät pidä?)

Kondomi on hankala. (Ofelian kommentti: Eihän se hankaluus estä käyttämästä kondomia silloin, kun sitä tarvitaan.)

Rakastan koriste-esineitä. (Ofelian kommentti: Koriste-esineitä on lähes joka kodissa. Kuka sitten jaksaisi häpeillä sitä, että pitää niistä?)

Miehet ja naiset ovat erilaisia. (Ofelian kommentti: Tietenkin ovat.)

Sen sijaan myönnän, että minua ärsyttävät seuraavanlaiset mielipiteet:

Sofi Oksasen Finlandia-palkittu Puhdistus on tylsä kirja, ja Puhdistus-näytelmä on uuvuttavan tylsä.
Quentin Tarantinon elokuvat ovat paskoja.


Mutta miksi? Eivätkös kirja- ja elokuvamaku ole makuasioita? Itse pidän sekä Oksasen kirjaa että Tarantinon elokuvia suunnilleen parhaana, mitä taide voi tarjota. Siksi ajattelenkin yksioikoisesti, että se, joka ei anna niille mitään arvoa, ei ymmärrä niitä. Uskon myös, että maailmassa on taideteoksia, jotka on absoluuttisesti upeita. Näitä on esimerkiksi Michelangelon maalaama Sikstiiniläiskappelin katto. Se, joka väittää näiden freskojen olevan arvottomia ja huonoja, on minusta ymmärtämätön moukka. Piste.


Kuva: Aaron Logan

No, löytyi Nyt-liitteestä sellaisiakin mielipiteitä, joita ei yleensä kehdata lausua ääneen. Niitä, joista moni on ehkä samaa mieltä, mutta joita vastustetaan esimerkiksi siksi, että näytettäisiin suvaitsevammilta tai että ei näytettäisi niin itserakkailta tai typeriltä. Siis kaikkinensa siksi, että näytettäisiin siltä, miltä kuuluu näyttää.

En liiku enkä aiokaan ryhtyä harrastamaan liikuntaa. (Ofelian kommentti: Jokaisen kuuluu olla kiinnostunut pitämään kunnostaan huolta – varsinkin ylipainoisten. Jos liikunta on vähissä, on syytä korostaa, että suunnittelee liikuntaharrastusta ja yrittää kävellä työmatkat ja on jo ostanut kuntosalikortin.)

Monitaiteelliset tapahtumat ovat tekotaiteellisia. (Ofelian kommentti: Esimerkiksi nykytanssia ei saa arvostella, koska se on korkeampaa taidetta, jota ymmärtävät vain fiksut. Jos yhdistetään kaksi lajia korkeampaa taidetta, vaikkapa nykytanssi ja runonlausunta, sitä saa vielä vähemmän arvostella. Unohdetaan, että tästä parhaista parhaimmastakin (no just joo) taiteesta löytyy sekä helmiä että paskaa.)

Yksityisautoilu on mukavaa. (Ofelian kommentti: Uskon, että monet pitävät oman auton lämmöstä ja siitä, ettei seurana ole satunnaista valikoimaa ihmisiä, jotka juttelevat kännykköihinsä mitä sattuu turhanpäiväisyyksiä. Mutta yksityisautoilusta ei saa pitää, koska se saastuttaa tämän maailman.)

Maahanmuuttajissa on kieroja ihmisiä. (Ofelian kommentti: Suomessa on jo sen verran maahanmuuttajia, että olisi aika epätodennäköistä, että kaikki heistä olisivat rehellisyyden perikuvia – eiväthän kaikki suomalaisetkaan ole. Ei se tee ihmisestä ulkomaalaisvihaajaa, jos hän sattuu väittämään yhtä maahanmuuttajaa kaikista Suomen maahanmuuttajista epärehelliseksi. Mutta rasistin leima saattaa iskeytyä ihmiseen aika helposti. Joka tapauksessa, jos otamme ihmiset ihmisinä, löydämme varmasti sekä suomalaisia että maahanmuuttajia, joiden kaikkia tekoja emme voi hyväksyä.)

Mitä enemmän BB:ssä pannaan, sen kiintoisampaa. (Ofelian kommentti: Aika monet ihmiset pitävät ”kohu”jutuista. Ihmisten on kuitenkin turvallisempaa paheksua BB-seksiä ja -ryyppäämistä kuin sanoa: ”On muuten tavattoman mukavaa, kun tissit näkyivät taas kunnolla ja olipa hauska nähdä, millaista se kännikohellus taas oli.” Sivistynyt ihminen ei nauti alhaisesti.)

3 kommenttia:

 1. Noista varmasti maahanmuuttajia koskevat mielipiteet ovat kaikkein tulenarimpia. Pienikin kriittisyys kommentissa, niin olet saletisti rasisti :).
  "Miehet ja naiset ovat erilaisia" on aika outo veto. Itse asiassa en tiedä ketään, joka ei olisi sitä mieltä ja uskaltaisi sanoa sitä myös ääneen .
  Mutta siinä mielessä Nyt-liite on oikeassa, että kyllähän niitä mielipiteitä on, joista on kirjoittamaton sääntö, että niitä ei voi sanoa ääneen. Esim. tupakointi vs lihavuus. Kumpikin on vaarallista terveydelle. Tupakanpolttajia vainotaan ja heitä voi suoraan paheksua terveytensä pilaamisesta. Kuinka moni uskaltaa mennä sanomaan ylipainoiselle, että miksi hän tuhoaa terveyttään?

  (Ofelia, valitsetko kommenttiprofiililaatikkoon myös sen nimi/url-vaihtoehdon.)

  VastaaPoista
 2. Minä yhdyn mielipiteeseesi siitä, että maailmassa on taideteoksia jotka ovat absoluuttisesti upeita ja kulttuurisesti merkittäviä. Ja että maailmassa on oikeasti ihmisiä, jotka ovat sietämättömiä moukkia, kamalia juntteja ja totaalisen ymmärtämättömiä minkään tärkeän suhteen.

  Tämä on muuten yksi mielipide, mitä ei saa sanoa ääneen. Että jotkut ihmiset ovat ihan oikeasti tyhmiä. Joko kokonaisvaltaisesti tai tiettyjen asioiden suhteen. Yksi pahimmista tuntemistani ihmistyypeistä on korkeasti koulutettu idiootti, joka käyttää jollain ilveellä hankkimaa tutkintotodistustaan osoittamaan, että hän on muka fiksu. *puistatus*

  VastaaPoista
 3. Hullukaali - Muutin kommentoinnin asetuksia. Kerran minulle huomautettiinkin, että blogiini ei voi kommentoida, mutta en tajunnut, mitä tehdä. Kiitos siis vinkistä! :)

  Itse olen sitä mieltä, että sen paremmin tupakoitsijoita kuin ylipainoisiakaan ei pitäisi syyllistää. Kyllä molemmat varmaan tietävät terveysriskit, mutta elämäntapaa voi olla vaikea muuttaa (nimimerkki Kokemusta on). Sen kyllä ymmärrän, että tupakointia rajoitetaan paikoissa, joissa on myös niitä, jotka eivät tupakoi. Lihavan seisominen normaalipainoisten vieressä ei vaikuta samalla tavalla muiden terveyteen kuin vieressä seisovan tupakoitsijan tupakoiminen.

  Anzi - Se on muuten totta! Tyhmäksi ei saa ketään sanoa, se on kiellettyä. En itsekään kannata sitä, että ihmisiä saisi haukkua tyhmäksi päin naamaa, mutta emme kai me kaikki niin huippuälykkäitäkään ole - sitä paitsi huippuälykäs voi olla "käytännöntyhmä". Toisaalta nykyään ei ilmeisesti tyhmyyttä tarvitse hävetäkään: joillekin on ihan ok tunnustaa, ettei tiedä jotain ihan perusasiaa (Suomen pääministeriä tai Ranskan pääkaupunkia). Vaikka joku voi olla sitä mieltä, ettei sitä pitäisi sanoa tyhmyydeksi vaan sivistymättömyydeksi tai tietämättömyydeksi...

  VastaaPoista