keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Lisää krusifikseja kouluihin

Kerrankin olen Vatikaanin kanssa samaa mieltä: krusifiksit kuuluvat Italian kouluihin. Suomesta Italiaan muuttanut Soile Lautsi ajatteli samantien muuttaa asiat koko Italiassa, kun häntä ei miellyttänyt se, että hänen lastensa koululuokan seinällä on krusifiksi, kertoo Helsingin Sanomat.


Kuva löytyi täältä.

Katolisempaa maata kuin Italia saa hakea. Olkoon Italia katolinen maa! En minä ainakaan halua, että kaikista maista tulee hajuttomia, mauttomia ja värittömiä, ettei niissä näy se, mikä niiden kulttuuria leimaa. Siksi ihmetyttääkin kovin, miksi ihminen, joka ei halua elää kristinuskoa pursuavassa ympäristössä, muuttaa juuri Italiaan. Jos krusifiksit eivät haittaa italialaisia, miksi niiden pitäisi haitata maahan muuttanutta suomalaista.

Itse suhtauden hyvin kriittisesti uskontoon. Ei minua silti häiritse, jos ikiaikaisten perinteiden mukaan Suomen koulujen kevätjuhlissa lauletaan Suvivirttä. Se sen sijaan häiritsee, että seurakunnista pyydetään kouluihin päivänavausten pitäjiä, jotka saavat avoimesti kaupata kristillisyyttä. Sekin häiritsee, että uskontoa tullaan tuputtamaan minulle kadulla tai kotiovelleni ilmestyy ihmisiä, jotka haluavat kertoa minulle Jumalastaan.

Tuskin Italian koululaiset pakotetaan kumartamaan koulun krusifiksia aamulla tullessaan kouluun ja illalla lähtiessään kotiin. Tuskin he myöskään ahdistuvat krusifiksin väkivallasta, niin kuin aiheesta käydyssä nettikeskustelussa on väitetty. Suomenkin kouluissa ovat kaikki lapset kuulleet ristiinnaulitsemistarinan, enkä ainakaan itse muista, että se olisi aiheuttanut minulle traumaa – yhtään kieltämättä tämän roomalaisen kuolemantuomiontäytäntöönpanokeinon raakuutta ja järkyttävyyttä.

Kuten paperi-Hesari totetaa, monenlaisista uskontoon liittyvistä tavoista ja symboleista keskustellaan nyt ympäri maailmaa – ja olemmehan me nähneet tätä keskustelua Suomessakin. Minusta tuntuu kuitenkin oudolta, että koko ajan pelätään toisten loukkaamista. Kulttuurit ovat erilaisia, eikä se sinänsä ole loukkaavaa. Vaikka Suomessa asuu paljon muualta tulleita, voimme me suomalaiset noudattaa omia traditioitamme ja silti kunnioittaa hyvinkin erilaisia maailmankatsomuksia.

Siksipä italialaistenkin pitäisi saada omassa maassaan noudattaa omia perinteitään. En minä kehtaisi ruveta muuttamaan koko Italiaa, jos muuttaisin sinne. Jokaisessa yhteiskunnassa on asioita, joista siellä asuvat – olivat he sitten syntyperäisiä asukkaita ja maahanmuuttajia – eivät pidä. Ja kuka sitä paitsi haluaisi Italian muuttuvan Suomeksi?

1 kommentti:

  1. Olen kanssasi samaa mieltä. Ihmetyttää joidenkin herkkänahkaisuus uskonnollisten symbolien suhteen. Ja totta, jos niitä ei kestä, pitääkö silloin muuttaa Italiaan.

    VastaaPoista