tiistai 26. toukokuuta 2009

Vihaan pätkätyöläisyyttäni

Pitäisi taas piakkoin löytää uusi työpaikka. Olen näet näitä pätkätyöläisiä. Työvuosia alkaa jo olla, mutta työpaikkoja onkin sitten suunnilleen yhtä monta.

Vihaan työnhakua ihan oikeasti. Vihaan sitä kilpailua. Vihaan sitä, että pitää yrittää keksiä itsestään jokin sopiva vika, jonka voi työhaastattelussa tarvittaessa kertoa, kun kysytään, mitä heikkouksia minulla on. Vihaan sen heikkouden etsimistä, mikä kuulostaa juuri sopivalta työnantajan korvaan. Heikkouden, jonka voi tunnustaa. Ei voi sanoa esimerkiksi, että aikaiset aamut ovat hankalia enkä aina ehdi aivan ajoissa. Ei voi sanoa, että näistä ja näistä asioista en sitten muuten ymmärrä yhtään mitään.

Vihaan työhaastatteluja, joissa ollaan teennäisesti kiinnostuneita kaikesta. Tunnustan myös suoraan, että menen työhaastatteluun aika erilaisissa vaatteissa kuin mitä muutoin käytän. Mietin siis, mitä työnantaja haluaa nähdä. Luulen, että kaikki miettivät, mitä työnantaja haluaa kuulla. Eikö minullakaan ole ylpeyttä olla oma itseni? No on, mutta kun näillä markkinoilla kilpaillaan tietyssä kategoriassa, jossa koen olevani outolintu. Koen kelpaavani työpaikalla – ainakin välillä – mutten usko saavani työpaikkaa, jos olen vain arkinen oma itseni haastattelussa. Hymyäkin täytyy työhaastattelussa saada irtoamaan vähintään kahden viikon edestä.

Vihaan sitä, että joudun tuntemaan itseni toisen luokan kansalaiseksi. On ne, joilla on vakituinen työ ja ne, jotka joutuvat aina etsimään uutta. Vihaan sitä, että tunnen itseni huonommaksi kuin muut vaikka tiedän, että työnsaanti on kaikista eniten hyvästä onnesta kiinni. Niin että toivotaan, että minuakin taasen onnistaa.

3 kommenttia:

 1. Ymmärrän tuon tunteesi.. Mutta sulla edes on pätkätyötä. :( Itse en pääse edes siihen pisteeseen. ;)

  VastaaPoista
 2. Lisään vielä.. Niin, pätkätyöläisyydessä on varmaan vaikeaa sekin, että joutuu aina uudestaan ja uudestaan menemään UUTEEN työyhteisöön? Eikä yhtään tiedä millaista kohtelua tulee saamaan, tai millaisia työkaverit ovat. :( Se olisi itselleni tosi raskasta (jos siis koskaan pääsisin pätkätyöhönkään;)). Onko sinulla ollut pahoja kokemuksia, esim. työpaikkakiusauksesta? Yksi pätkätyöläisystäväni sanoi eräässä paikassa tulleensa kohdelluksi aivan ala-arvoisella tavalla.

  VastaaPoista
 3. Suklaahirviö,

  olisi tietysti hauska jatkaa pitempään samassa työyhteisössä senkin takia, ettei näiden pätkien aikana todellakaan oikein ehdi edes tutustua ihmisiin ja kotiutua. Enkä ole niin innokas tapaamaan koko ajan uusia ihmisiä, että siksi haluaisin innokkaana ajaa itseni sisään uuteen työyhteisöön vähintään kerran vuodessa. Onneksi en ole joutunut mitään aivan kamalia kokemaan kuitenkaan. Aina ei ole kuitenkaan ollut hyvä olo.

  No, tiedän, että olen siinä mielessä onnekas, että olen aika hyvin näitä pätkiä kuitenkin löytänyt. Tsemppiä sinulle, toivotaan, että työtä löytyy mahdollisimman pian.

  VastaaPoista