keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Oi voi, olisinpa lahjakas!

Rosa Meriläinen kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan ”Lahjaton taiteilijaluonne” (7.5. – bongasin sen netistä tänään) taitojen ja taitelijahalun suhteesta. Hän itse haluaisi olla paras jossain, mutta lahjat eivät millään alalla riitä. Toisaalta hän ei ymmärrä lainkaan ihmisiä, jotka ovat erityisen taitavia jollain taiteenalalla, mutta haluavat hankkia leipänsä jonkin muun alan töillä.

Aika pian kirjoitukseen löytyi ensimmäinen kommentoija, joka koki sielujen sympatiaa Meriläisen kanssa. Kieltämättä itsekin tulee toivottua aika usein, että osaisi jotain erityisen hyvin, paremmin kuin kukaan. Tai ainakin niin hyvin, että kaikki huomaisivat. Vaikka toisaalta ymmärrän, että lahjakkaat ihmiset eivät halua pakkoluomisen ja vaikeasti hankittavan leivän maailmaan, vaan ainoastaan harrastelevat taidetta.

Niin, harrasteluksi on mennyt. Hampaat irvessä en taida osata oikein mitään enää nykyään tehdä. Olen liian laiska pinnistämään niin pitkälle, että voisin tulla jossain asiassa todella hyväksi. Toisaalta tämä on vain puolustus sille, ettei minulla ole todella suuria lahjoja millään alalla, sillä kyllähän se näkyisi, jos olisin huippulahjakas vaikkapa piirtämisessä, koska kyllä minä aina silloin tällöin kynän käteeni otan. Rosa Meriläiselle onkin oikein kallonkutistaja todennut, että ”ihmisen olisi hyvä kolmekymppisenä myöntää, että jos kuuluisi siihen pikkuruiseen pieneen vähemmistöön, jolla on erikoislahjakkuus johonkin, asia olisi varmasti tullut jo ilmi.” Minunkin olisi tuo jo uskottava.

Mikä siinä sitten olisi niin kivaa, jos olisi taiteellisesti taitava? Luulen, että ihmiset vain kaipaavat itsekkäästi ihailua. Joskus tuntuu valitettavasti siltä, että toisten ihmisten positiivinen palaute on ainut asia, joka saa minut näkemään itseni positiivisessa valossa. Tai ainakin se on liian tärkeää. Mutta älkää luulkokaan, että pysyisin pystyssä, jos ei joku silloin tällöin ihastelisi jotain, mitä olen saanut aikaiseksi. Onneksi olen oppinut sen verran, ettei – kai – koko maailman tarvitse kuitenkaan ihastella minua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti