Raskaana oleva kiinteistökuningatar Kaisa Liski sai taas aikaan kiihkeän nettikeskustelun todetessaan MeNaisissa seuraavaa:
En halua sitoa itseäni vauvaan liikaa, joten en aio imettää enkä pitää äitiyslomaa. Kaupasta saa huippulaatuista äidinmaidonkorviketta ja sitä pystyy isäkin antamaan. En ole orja ja imettäjä, olen nainen äitinäkin.
Tähän olisikin paljon sanottavaa, mutta ihmetellään kuitenkin ennemmin nettikeskustelun kukkasia. Parista kommentista hyökkää nimittäin jokin oudonlaatuinen feminismi. Eräässä kommentissa ylistetään Kaisa Liskiä, koska hän on ”rohkea nainen ei mikään maitobaari ”. Toinen kommentoija kirjoittaa: ”Kyllä nykymaailmassa pitää äidin itse saada päättää imettääkö lastaan vai ei.” Tämä kirjoittaja tosin aikoo antaa tulevalle lapselleen äidinmaitoaan pullosta. (Minun on vaikea ymmärtää, miksi lypsää maito rinnasta ja laittaa se pulloon, kun lapsen voisi laittaa imemään rintaa, mutta minun mielipiteeni lienee tässä sivuseikka.)
Minua hämmentää, että nykynainen on joidenkin mielestä riittävän tasa-arvoinen vasta, kun hän saa käyttäytyä vain omaa etuaan ajaen. On vaikea ymmärtää, että joku näkee oman lapsen imettämisen jonkinlaisena alistumisena, naisen joutumisena maitobaariksi. Tuntuu myös oudolta, että äidin pitäisi saada päättää, ettei imetä, jos maitoa tulee. Tottahan toki emme voi pakottaa ketään imettämään, mutta minusta vain tuntuu, että imetys kuuluu luonnollisena osana äitiyteen, jos se vain onnistuu. Miksi sitä maitoa muutoin rinnoista tulisi?
Mutta ei. Jotkut nähtävästi ajattelevat, että biologiset tosiseikatkaan eivät ole esteenä naiselle, jolle kelpaa vain paras, vaivattomin, mukavin, itselle parhaiten sopiva. Kohta synnyttäminenkään ei sovi modernin tasa-arvoisen naisen arvolle, sehän alistaa, kun pitää kokea kaikenlaista tuskaa, että mies voi sitten tulla isäksi. Antakaa mun kaikki kestää. Surullista on, jos kaikki luonnollinenkin käsitetään orjuudeksi ja naisen alistamiseksi, kuten myös se, jos ihailtavimpana pidetään sitä, mikä on itsekkäintä.
Yksivuotiaan tyttäreni imetystä lopettelevana äitinä ja feministinä en voi kun ihmetellä tätä yhä jatkuvaa imetys versus pulloruokinta -keskustelua. Kyllä, imetys sitoo äitiä lapseen tietyn ajan. Mutta se aika on loppujen lopuksi todella lyhyt.
VastaaPoistaMinä pääsin äitiysloman aikana muutamaan otteeseen konsertteihin, elokuviin, ulos oluelle ystävien kanssa vaikka lapseni olikin täysimetyksessä 6 kk ikään asti. Jaa miksi? Koska minulla oli rintapumppu ja lapseni osaa juoda pullosta.
Minusta näkemys imettävästä äidistä jonkinnäköisenä orjana ja imetyksestä jonain poliittisena tai feministisenä valintana on äärettömän outo.
Ja tuosta tekstistä minä saan sellaisen käsityksen, että "en imetä, koska olen edelleen nainen". Ikään kuin ne olisivat toisensa poissulkevia. Itse ajattelen juuri päinvastoin, naiseuden yksiä "huipentumia" on juuri imettäminen. Kiinnostaisi tietää, aikooko ko henkilö synnyttää alakautta, vai kenties "vaatia" keisarileikkauksen omista lähtökohdistaan..
VastaaPoistaAnzi - juu, tuo imetyskeskustelu on välillä outoa. Mitähän ihmiset odottavat hankkiessaan lapsen? Että lapsi ei sido äitiä itseensä? Ja kun sitoo, ei se ole mitään orjuutta vaan normaalia vastuunkantoa lapsesta.
VastaaPoistaTuulia - niinhän tuo Kaisan lausunto on tulkittava, että imettävä äiti ei ole nainen. Itsekin näen asian hieman toisin: koska vain nainen voi imettää, imettäminen on todellakin naisellinen asia.
Yritin eilen kommentoida, mutta Blogger ei moista sallinut. Uusi yritys siis.
VastaaPoistaAi että imetys ja äitiysloma sitoisi liikaa... Huhhuh! Sehän on vasta alkua, lapsi sitoo enemmän tai vähemmän aina siihen 18 vuoden rajapyykkiin asti kunnes lapsesta tulee aikuinen. Ja tuskin äitirefleksi siihenkään loppuu, eiköhän sitä ole sitoutunut lapseensa lopun elämäänsä.
En kokenut oman naiseuteni häviävän imetyksen (2 lasta) aikana mihinkään, enkä myöskään tuntenut itseäni orjaksi! Minusta oli helppoa kun "maitobaari" kulki mukana eikä tarvinnut huolehtia mitä ruokapurkkeja siellä laukussa nyt onkaan. Myös tuttipullo tuli tutuksi, tosin vähemmässä määrin.
Toki jokainen voi tehdä omat valintansa, mutta ihmettelenpä kuitenkin Liskin kommentteja...
Eilen Tuomas Enbusken ohjelmassa Kaisa Liski kertoi, että toimittaja oli tulkinnut hänen sanansa väärin. Hän aikoo kyllä imettää sen ajan, jonka pystyy. Mutta koska hän ei voi vaativan työnsä takia olla äitiysvapaalla kuin muutaman kuukauden, niin imetys todennäköisesti loppuu kun äitiysvapaa loppuu.
VastaaPoistaAika jännä, että Liski ei ole ehtinyt minkään median kautta oikomaan tuota sanojen väärintulkintaa ennen tätä. Ihmetyttää myös se, ettei Liski ole ilmeisesti lukenut alkuperäistä MeNaisten haastatteluaan ennen kuin se on julkaistu. Sehän on ihan yleinen tapa, että jutun voi halutessaan lukea, ettei näitä väärinkäsityksiä tule. Tuskin Liskistä koko ajan tehdään niin paljon haastatteluja, ettei hän ehtisi katsastaa haastattelujensa pohjalta kirjoitettuja tekstejä tietääkseen, millainen kuva hänestä lehtien kautta välittyy.
VastaaPoistaLiski oli muuten myös Korkojen kera -ohjelmassa tuon MeNaiset -lehden julkaisun jälkeen, siinäkin hän oikaisi asiaa juuri Anzin kertomalla tavalla. Minullakin kieltämättä kävi haastattelua katsoessa mielessä, että eikö hän ole halunnut lukea juttua etukäteen vai miten on tuollainen väärinymmärrys päässyt/päästetty läpi. Kaikenkaikkiaan vaikuttaa aika vahvan itsetunnon omaavalta naiselta, jota ei taida paljon muiden mielipiteet itsestään kiinnostaa. Ehkä hän tästä syystä ei sitten ole tullut tarkistaneeksi lopullista juttua?
VastaaPoistaVillasukka kirjahyllyssä - näin voi olla. Tai sitten hän ei vain tiedä, miten median kanssa kannattaisi toimia. Harvahan sitä alaa kovin hyvin hallitsee, niin kuin voimme nähdä aika monista muistakin julkisuuden henkilöistä.
VastaaPoistaOn sinänsä arvostettavaa, että ihminen ei välitä muiden ajatuksista, sillä ainahan löytyy joku, joka ajattelee sinusta ikävästi. Mutta toisaalta minusta on hieman typerää antaa julkisuuteen vääriä käsityksiä itsestään silloin, kun voi ainakin johonkin pisteeseen asti kontrolloida asiaa itse. Ellei sitten tietoisesti halua antaa itsestään esim. parempaa vaikutelmaa kuin olisi aihetta, mutta sittenhän ei varmaan ole aihetta oikoa sitä vaikutelmaa.