maanantai 25. huhtikuuta 2011

Roger Ackroyd on kuollut

Vaikka Agatha Christie kirjoitti varsin oivallisen dekkarinsa Roger Ackroydin murhan jo uransa alkuvaiheessa vuonna 1926, Hercule Poirot on kirjassa eläkeläinen. Belgialaisherrasmies on siirtynyt englantilaiskylään kasvattamaan kurpitsoita ja on tyytyväinen siihen, että saa elellä rauhassa lähes kenenkään tietämättä hänen maineestaan rikosten ratkaisijana. Mutta kun kylässä tapahtuu murha, riittää, että yksikin kyläläinen tietää, kuka Poirot on – eikä miestä ole vaikea houkutella murhaajaa selvittelemään. Eläkkeelläkin Poirot nauttii entiseen malliin siitä, että on päättelyissään toisia edellä.

Roger Ackroyd löytyy murhattuna suljetusta huoneesta, johon tosin olisi voinut päästä ikkunan kautta. Pääepäillyksi nousee Ralph Paton, johon päätelmäketjut johtavat ja joka on lähtenyt kaiken lisäksi lipettiin. Kapteeni Hastingsia Poirotilla ei tällä kertaa apunaan ole, mutta hänet korvaa jollain tavoin lääkäri Sheppard, joka kulkee Poirotin seurassa haistelemassa johtolankoja. Tämä lääkärismies toimii myös tarinan kertojana.

Hercule Poirot on Roger Ackroydin murhassa parhaimmillaan. Hänessä on ehkä vielä enemmän näsäviisautta ja ylimielisyyttä kuin normaalisti, johtuisiko tuosta iän tuomasta lisäitsevarmuudesta. Poirot viisastelee tohtori Sheppardille, että tämäkin voisi ratkaista rikoksen, koska johtolangat ovat yhtä lailla molempien tiedossa.

Poirot paljastaa kaikkien kylän asukkaiden salaisuudet ja lopulta tietysti murhaajankin, joka on todennäköisesti yksi Christien teosten suurimmista yllätyksistä. Itse tosin tällä kertaa arvasin hänet, koska minulla oli taustatieto, joka ei oikeastaan voinut johtaa mihinkään muuhun lopputulokseen. Joka tapauksessa kirjassa on kaikki pikkukylädekkarin parhaat ainekset: salaiset sukulaiset ja salaiset rakkaudet. Jos pidät Christiestä, muttet ole vielä lukenut tätä, suosittelen lämpimästi.

P.S. Wikipedia kertoo kirjasta erään mielenkiintoisen yksityiskohdan: tohtori Sheppardin sisaren Carolinen - joka tietää kaikkien kyläläisten kaikki asiat - hahmo edelsi varsin kuuluisaa harrastelijasalapoliisia, nimittäin neiti Marplea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti