tiistai 12. huhtikuuta 2011

Älä matkusta tai muuta Ranskaan burkassa äläkä niqabissa

Jos olet muslimi ja haluat käyttää burkaa tai niqabia, älä yritä asettua asumaan Ranskaan. Tästä päivästä lähtien niihin vaatetettuna saa Ranskan lain mukaan nimittäin tepsutella ainoastaan kotioloissa. Pari naista on jo palkittu sakkolapulla niqabin käyttämisestä, vaikkei laki ole ollut voimassa vuorokauttakaan. Asiasta kirjoittaa mm. Helsingin Sanomat.

Ei ole varmaankaan helppo laskea tarkalleen, kuinka paljon burkan ja niqabin käyttäjiä Ranskassa on, mutta määrän on arvioitu olevan parisentuhatta. Aika pieneltä tuo määrä kuulostaa, jos sitä verrataan esimerkiksi pelkän Pariisin asukaslukuun. Kannattaa todellakin käyttää energiaa siihen, että jahdataan tuota pientä ihmisryhmää ja kirjoitellaan burkan käyttäjille sakkoja, voi hyvänen aika.

Hesarin mukaan naistaan burkan käyttöön pakottava mies voi joutua maksamaan sakkoja niinkin paljon kuin 30 000 euroa. Hänelle voidaan määrätä myös vankeusrangaistus. Mutta eipä paljon lohduta, että burkaan pakottamisesta voidaan tuomita kovempaan rangaistukseen kuin sen käytöstä: kukaan ei saa ketään tuosta pakottamisesta kiinni, sillä kukapa pakotettu nainen nousisi aviopuolisoaan tai sukulaismiehiään vastaan – ja vielä vähemmän kukaan ilmiantaa itseään.

On tavallaan helppo ymmärtää, että ihmisten ei haluta kulkevan kaduilla ns. naamioituneina. Jos joku tekee jotain rikollista, naamioituminen estää rikollisen tunnistamista. Jos joku kävelee kadulla kommandopipo päässä, on ihan kiva, että poliisi menee kyselemään, miksi ihminen, joka nähtävästi ei käytä aina ulos astuessaan kommandopipoa, on tällä kertaa valinnut sellaisen asusteekseen.

On kuitenkin aika äärimmäistä, että kaikissa olosuhteissa voidaan kieltää pukeutuminen, joka on osa naisen arkipäivää, ainoa tapa, millä hän julkisilla paikoilla on koskaan pukeutunut – omasta tahdosta tai sitten ei. On aika selvää, että nämä naiset eivät kieltolain voimassa ollessa enää mene kotinsa ulkopuolelle, jos eivät voi mennä sinne burkassaan tai niqabissaan. Jos minulta kiellettäisiin esim. kaikenlaisten yläosien käyttö, tuskinpa lähtisin rinnat paljaina kävelemään kadulle. Koska olemme tottuneet piilottamaan tietyt ruumiinosat, emme mene ulos peittämättä niitä. Uskoisin saman koskevan burkan ja niqabin käyttäjiä. Vaikka minun onkin vaikea ymmärtää, miksi edes hiukset pitäisi peittää, puhumattakaan koko vartalosta, voin ymmärtää sen, että joku voi vaikkapa ilman huiviaan tuntea olonsa samanlaiseksi kuin minä tuntisin oloni julkisella paikalla ilman paitaa.

Pienet ovat ranskalaisten ongelmat, kun joutavat tällaisia lakeja siellä säätelemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti