torstai 11. helmikuuta 2010

Ein kleines Monster

Kävin Amos Andersonin taidemuseossa katsomassa Stiina Saariston näyttelyn Ein kleines Monster. Olin nähnyt aiemmin kuvia Saariston teoksista, joten aivan shokeeraamaan näyttely ei päässyt, mutta suuren vaikutuksen teki kuitenkin.

Saariston taiteessa on kuvia naishahmoista, jotka ovat jollain lailla kasvoiltaan rujoja, eivätkä vartaloltaankaan vastaa naisihannetta. Samoista kuvista löytyy mm. raakaa väkivaltaa. Hyvä esimerkki on maalaus Tyttöjen välisestä ystävyydestä, jossa leikkikalut raatelevat nais/tyttöhahmoa.Pidän siitä, kuinka Saaristo yhdistelee kiltteinä pidettyjä esineitä, kuten My Little Pony -hahmoja karmiviin elementteihin. Se pysäyttää, koska sen äkkiväärää maailmaa on pakko miettiä.

Hämmentävää Saariston töissä on myös tekniikka. Monet teoksista ovat varsin kookkaita, monimetrisiä. Kuitenkin useiden tällaisten töiden tekniikkana on – yllätys yllätys – lyijykynä paperille tai puuvärit. Aivan hurjaa! Tässä esimerkkinä lyijykynätyöstä teos nimeltä Juhlat.Liikuttavinta tässä teoksessa on pieni lammashahmo oikeassa alakulmassa. Olen ostanut juuri samanlaisen kirpputorilta aikaa sitten. Mieheni kanssa luulimme sitä tosin ensin koiraksi…

Jos asutte Helsingissä tai liikutte sielläpäin, voin suositella lämpimästi Stiina Saariston näyttelyä. Tulette herkistymään ja järkyttymään samanaikaisesti.

2 kommenttia:

  1. Täytyy kyllä sanoa, että melkoinen piirtäjä! Hienoja.

    VastaaPoista
  2. Aa mun on täytyny mennä kattomaan toi näyttely jo jotain sata vuotta, mut en oo vaan muistanu!! Et kiitti muistutuksesta.

    Haha, mul on ollu samanlainen bambi-ilmapallo ku tossa vikassa kuvassa :P

    VastaaPoista