maanantai 5. lokakuuta 2009

Onko Napoli sittenkin turvallinen?

Taloussanomat raportoi TripAdvisor-nettisivun tekemän taskuvaraskyselyn tuloksia. Turistien mielestä taskuvarkaiden uhriksi on suurin vaara joutua seuraavissa kaupungeissa:

1) Barcelona
2) Rooma
3) Praha
4) Madrid
5) Pariisi
6) Firenze
7) Buenos Aires
8) Amsterdam
9) Ateena
10) Hanoi

Kylläpä Eurooppa on vaarallinen maanosa. Itse olen noista kaupungeista käynyt vain Roomassa, Prahassa, Pariisissa ja Firenzessä. Joskus metrossa ollessani katselen kanssamatkustajia epäilevästi ja pidän kyllä yleensä aika hysteerisesti tavaroistani kiinni (käytän ulkomailla mm. aina laukkua, jonka hihnan menee pään yli ja lisäksi pidän laukusta kiinni ruuhkissa ollessani). En silti voisi sanoa, että olen kokenut noita kaupunkeja mitenkään turvattomina edes taskuvarkaiden suhteen. Prahan-muistot viime kesältä tuovat itse asiassa mieleeni turvallisen kaupungin.

Sen sijaan ihmettelen, miksi listalta ei löydy Napolia. Se on ylivoimaisesti pelottavin kaupunki, jossa olen ollut. Syy siihen ei varmasti kokonaan liity taskuvarkaisiin, mutta täytyy sanoa, että varmasti siihen sekasortoon mahtui mukaan näitä näpistelijöitäkin. Hotellimme oli noin 200 metrin päässä juna-asemalta. Päästyäni vaaralliseksi mainitun rautatieaseman ja kaoottisen, taatusti vaarallisemman liikenteen lävitse sekä roskia kadulle heittelevien ihmisten ohitse hotellihuoneeseemme, olin absoluuttisen varma siitä, etten enää koskaan halua mennä ulos hotellin ovesta siihen hullunmyllyyn, mikä kaduilla oli.

Minulta ei ole koskaan varastettu mitään matkustaessani. Tiedän, että puuta on syytä koputtaa, sillä seuraava matka on aivan ovella. Yritän kuitenkin uskoa siihen, että jos ei näytä kovin varakkaalta ja pitää arvoesineensä suhteellisen vaikeasti saatavilla, taskuvarkaat keskittyvät niihin, jotka näyttävät helpommilta ja rikkaammilta uhreilta. Toivotaan, että tämä taktiikka toimii, vaikka matka suuntaakin tällä kertaa mm. maailman toiseksi pahimpaan taskuvaraskaupunkiin. Ainakin yritän kaikkeni, että saisin pitää rahani – siihen asti, kunnes tuhlaan ne kaikkeen ihanaan, mitä Italiasta löydän.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen juttu, sillä itselleni Italia on ollut kaikista "vaarallisin" paikka - interraililla minulta meinattiin junassa nukkuessani varastaa lompakko, mutta heräsin onneksi. Milanossa puolestaan pitkäkyntinen vei mieheni lompakon. Molemmat tapaukset olivat kyllä osittain omaa huolimattomuutta.

    Praha oli hyvin turvallisen oloinen kaupunki ja Barcelonassakaan ei mitään sattunut, vaikka kaikki siitä varoittelivat. Samoin esim Rio de Janeiroa on sanottu kaupungiksi, jossa kaikki ryöstetään. Ei meitä edes yritetty :)

    VastaaPoista
  2. Meillä oli puolestaan hyvä tuuri, sillä yöjunassa Münchenistä Venetsiaankin saimme olla rauhassa, vaikka olimme sellaisessa loosissa, jonka ovi ei ollut lukossa ja jossa oli muitakin ihmisiä. Mies tosin valvoi melkein koko yön, joten ehkä se auttoi hyvän tuurin lisäksi.

    VastaaPoista