perjantai 30. lokakuuta 2009

En tiennytkään, että olen alkoholisti

Ei nyt voi mitään, mutta nähtävästi minulla on ongelmia alkoholin käytön kanssa. Kävin nimittäin tänään terveyskeskuksessa, koska olen osallistunut erääseen tutkimukseen informanttina. No, sairaanhoitaja kyseli sitten kaikenlaista ja paukaisi mm. seuraavan kysymyksen: ”Oletko viimeisten 12 kuukauden aikana juonut vähintään kolme kertaa kolme alkoholiannosta kolmen tunnin aikana?”

Hetkinen, mietin vähän aikaa. Jos juon mieheni kanssa hyvällä aterialla viinipullon puoliksi, siitähän tulee minun osuudekseni jopa enemmän kuin kolme annosta, eikä aikaa pitkälläkään illallisella kulu yleensä kuin pari tuntia. Pakko oli vastata kyllä – olenhan minä ihan näin paljon joskus alkoholia käyttänyt.


Kuva löytyi täältä.

Jatkokysymykset olivat mielenkiintoisia.

”Oletko joutunut tekemisiin poliisin kanssa?” En.

”Oletko jatkanut juomista, vaikka se on aiheuttanut ongelmia mm. ihmissuhteissasi?” Vastausvaihtoehtoja oli vain kaksi – kyllä ja ei – ja papereihin piti merkitä ei, vaikka sehän tietenkin tarkoittaisi, että ongelmia on ilmennyt, mutta olen sentään ymmärtänyt lopettaa juomisen silloin, kun alkoholinkäyttöni on saanut aikaan riitaa läheisten kanssa.

”Oletko yrittänyt vähentää juomista?” En, kun käytännössä juon useimmiten ehkä yhden siiderin viikossa (joskus ostan kaksi perjantai-iltaa varten, mutten koskaan saa juotua kuin sen yhden). Aika huono vastaus tietysti, kun olisihan sitä juomista varmaan pitänyt yrittää vähentää.

”Oletko mahdollisesti ajanut autoa, kuljettanut venettä tai käyttänyt koneita alkoholin vaikutuksen alaisena?” En. (Paitsi että olisi pitänyt sanoa, että tietokonetta kyllä.)

Tätä rataa kysymyksiä tuli ja tuli.

Olin huvittunut ja heti terveyskeskuksesta lähdettyäni soitin miehelleni kertoakseni, että hänen vaimonsa on nyt sitten alkoholisti. Huomenna tulee taas harjoitettua holtitonta alkoholin käyttöä – ostimme nimittäin taas sen yhden viinipullon jaettavaksi.

2 kommenttia:

  1. Ei hätää rakas Ofelia, tarjoudun ritarillisesti uhrautumaan koko pullollisen edestä mikäli haluat vähentää tissutteluasi nimenomaan juuri huomenna :-)

    VastaaPoista
  2. No jopas, meillä on mieheni kanssa samanlainen tapa - siis vetää pullo viiniä puoliksi aterian kanssa (ei tietenkään joka päivä siis). Että terkut sitten vaan toiselta juoppolallilta!

    VastaaPoista