torstai 22. lokakuuta 2009

Mikä on typerää tietämättömyyttä?

Inhoan typeriä tietovisoja, joissa vastaukset ovat itsestään selviä. Vaikken nautiskele ylivaikeiden kompien ratkaisemisesta, minusta on kuitenkin typerää kysellä ihmisiltä sellaista, minkä kaikki tietävät. Nyt kuitenkin osallistuin visaan, jonka vastaus on selvää pässinlihaa. Syynä oli yksinkertaisesti se, että haluan matkustaa ja palkintona oli matkalahjakortti – eikä osallistuminen maksanut mitään.

Myönnän kyllä, että itsestäni löytyy se ikävä piirre, että pidän yleissivistyksenä niitä tietoja, jotka itse tiedän enkä ehkä niinkään kaikkia niitä, joita en tiedä. Alennun ehkä sitten ajattelemaan, että joku on tyhmä, jos ei tiedä esimerkiksi sitä, kuka on maalannut Mona Lisan. Tiedä sitten, saisiko näin ajatella. Minuakin voisi pitää tyhmänä aika monen tietopuutteen takia. Mutta voiko ihan totta olla, että joillekin on haaste vastata vaikkapa nyt tähän visaan, johon itse naputtelin juuri äsken hiukan viisastelevan vastauksen.

Teen nyt kuitenkin – vaikkapa keskustelun herättäjäksi – 10 kohdan listan asioista, jotka suomalaisen mm. pitäisi tietää. Lista on satunnaisotanta ja täysin subjektiivinen. Jos joku toinen tekisi oman listansa, alkaisi varmasti löytyä asioita, joita minä en tiedä.

1) Tuntematon sotilas on filmattu kahteen kertaan, ja elokuvaversiot ovat ohjanneet Edvin Laine ja Rauni Mollberg.
2) Suomi on itsenäistynyt vuonna 1917.
3) Kalevalan on koonnut Elias Lönnrot.
4) Tove Jansson oli suomalainen, jonka äidinkieli oli ruotsi (ei siis ruotsalainen).
5) Nightwishin biisit tekee enimmäkseen Tuomas Holopainen, bändin kosketinsoittaja.
6) Muinaisten kreikkalaisten pääjumala oli Zeus, roomalaisten Juppiter.
7) Salvador Dali on kuuluisa surrealismin edustaja.
8) Mona Lisaa säilytetään Louvressa, Pariisissa.
9) Kielten nimet kirjoitetaan suomen kielessä pienellä, vaikka maiden nimet kirjoitetaan isolla.
10) ”Like a Virgin” on Madonnan biisi.

7 kommenttia:

  1. Hehheh, onhan niitä joitakin asioita, jotka ovat ihan oikeasti yleissivistystä, mikä kaikkien pitäisi tietää. Mutta on myös paljon asioita, joita kuvittelee kaikkien tietävän, kun itse ne kerran tietää ;-) Itse ainakin huomaan silloin tällöin syyllistyväni tällaiseen, ja sitten huomaan ajoittain, että jumanstuikka, enpä tiennyt tuotakaan vaikka kaikkien kai tuo pitäisi tietää.

    Nuo mainitsemasi 10 kohtaa ovat melkoisen selviä, joskin täytyy myöntää, etten roomalaisten pääjumalaa kyllä muistanut.

    Kohta 9 on siinä mielessä lähellä sydäntäni, että olen välillä vähän natsi näissä äidinkielemme oikeinkirjoitusasioissa ;-)

    VastaaPoista
  2. Yleistieto on ehkä sentään jotakin ylimääräistä tietoa, sellaista jota ei tarvitse elääkseen tai tullakseen toimeen työssään tai muualla. Siksi on paha mennä sanomaan, että jotakin on tiedettävä ja jotakin ei.

    Sinun listallasi pistää väkisin esiin Nightwish, vaikka omistan sen levyjäkin. Silti on takuulla useita tuhansia, jotka eivät tiedä mikä Nightwish on. Mutta ok. subjektiivisesti listasi on aivan erinomainen.

    Sentään on pakko miettiä, onko olemassakaan sellaista kuin ehdottomasti tiedettävä yleistieto.

    (muuten kyllä tiesin nuo kaikki, vain Dalin kohdalla olisin hetken epäröinyt mihin suuntaukseen hänet lukea.)

    VastaaPoista
  3. Niin, lähinnä onkin vain hauska miettiä, missä menee raja: mikä on kaikilta vaadittavaa yleistietoa ja mikä ei. Joskus sitä hämmästyy, kun huomaa, ettei joku tiedä jotain omasta mielestä itsestäänselvää asiaa.

    Ärsyynnyn myös jotenkin erilaisten kilpailujen ja visojen kysymyksistä silloin kun ne aliarvioivat yleisöään. Miksi esimerkiksi ei voida järjestää matkalahjakorttiarvontaa - tuntuu typerältä vastata, että Colosseum sijaitsee Roomassa, Italiassa (vaikka itse taisin vastatessani tuohon visaan olla niin kiireinen, etten tajunnut katsoa, että siinä kysyttiin maata, joten se jäi ehkä pois... :\ Oi voi...) Jos halutaan järjestää visa, kysytään sitten jotain, jonka keksiminen tuo vastaajalle edes pienen oivalluksen tunteen.

    Oma listani oli todellakin subjektiivinen, eikä kukaan tavallaan tarvitse mitään tietoa vaikkapa Nightwishista. Toisaalta tuntuu oudolta, jos suomalainen on onnistunut elämään niin, ettei ole kuullut bändistä mitään. Halusin joka tapauksessa ottaa mukaan myös populaarikulttuuriin kuuluvia asioita. Minusta ei ole kovin yleissivistynyt, jos ei tiedä populaarikulttuurista mitään. Suomen kielen yhden oikeinkirjoitussäännön halusin ottaa mukaan, koska se, että osaa ilmaista itseään hyvällä yleiskielellä, kuuluu yleissivistykseen. Suomen kieli kaikkinensa on muutoinkin lähellä sydäntäni.

    Ja jossain minusta menee raja. Kyllä minusta voi sanoa, että sellainen ihminen on sivistymätön, joka ei tiedä esim. että Pariisi on Ranskan pääkaupunki. Omilla perusteillaan moni taatusti määrittelee minut sivistymättömäksi. ;)

    VastaaPoista
  4. Mites ne Historia-lehden tietovisat, joilla säännöllisesti piinaat minua? :-)

    VastaaPoista
  5. Rakas Rise,

    osa niistä kysymyksistä kuuluu yleistietoon ja osa on ihan mahdottoman vaikeita, sellaisia, ettei niitä tarvitse kenenkään tietää. ;)

    Sitä paitsi saat melkein aina hyvät pisteet. :D

    VastaaPoista
  6. Yleistiedon lisäksi on paljon tietoa, joka karttuu vuosikymmeniltä, jotka elät. Esimerkiksi juuri tuo Nightwish-kohta ei ehkä enää ole yleistietoa tuonnempana, mutta monille tämän ajan ihmisille sekin on itsestäänselvää.

    Kohtasin joskus muinoin opettaja-aikoinani kummia hetkiä, kun otin esimerkiksi prinsessa Dianan tai Whamin. 90-luvulla syntyneillä ei ollut välillä hajuakaan, mistä oli kysymys.

    VastaaPoista
  7. Alcinoe,

    niinpä niin. Aika, jolloin on elänyt, vaikuttaa tietysti siihen, mikä on kenellekin tuttu aihe. Silti hämmästyttää juuri se, että nuoret (siis yläaste- ja lukioikäiset) saattavat olla ihan pihalla vaikkapa Suomi-rockin klassikoista, jotka on tehty pari-kolmekymmentä vuotta sitten. Itsestä jotenkin tuntuu, että klassikot pitäisi tuntea. Itse olen puolestani aivan pihalla nykyään tehdystä popmusiikista, joten minua voi pitää sivistymättömänä vaikkapa siksi, etten tiedä yhtään Lady Gagan biisiä.

    Noista mainitsemistasi esimerkeistä Wham ei hämmästytä, mutta luulisi Dianan olevan tuttu sellaisellekin, joka on syntynyt 1990-luvulla.

    VastaaPoista