torstai 22. marraskuuta 2012

Chisu on väärä puu haukuttavaksi

Chisu on pahassa jamassa. Ihmiset syyttelevät häntä, kun TTVK (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry) on ottanut hampaisiinsa tytön, joka oli jakanut laittomasti 9-vuotiaana Chisun albumia. Tytön isää vaaditaan maksamaan 600 euroa, ja poliisi on vienyt tytön tietokoneen. Luin asiasta ensimmäisen kerran tämän aamun Helsingin Sanomista ja nyt olen seurannut keskustelua netissä aika pöllämystyneenä. Maija Vilkkumaakin on ehtinyt Facebookissa kommentoida asiaa seuraavaan tyyliin:

Artistien ei tarvii käydä tätä sotaa, saatana. Artistit tekee musiikkia, siinä on ihan tarpeeksi panosta alalle, jota ei edes olisi ilman artisteja.

ja

Toiseksi ton jätkän [tytön isä] uhripäivitys haiskahtaa todella paljon. Vai hänen väärinkohdeltu lapsensa googlasi "testatakseen" levyä? (lainaukset Ilta-Sanomista)

Moni on pitänyt Vilkkumaan viestintätapaa asiattomana, enkä oikein voi muuta kuin yhtyä tähän käsitykseen. Omalle asialle ei oikein tee hyvää tuo tuollainen kiroaminen, vaikken itsekään mikään varajeesus halua olla. Asiallisena pysyjä on aina vahvimmilla, ellei sitten ihan oikeasti halua provosoida.

Monet ovat vaatineet suhteellisuudentajua. Sekin on ihan hyvä näkökulma. 9-vuotias voi ihan oikeasti tehdä erehdyksessäkin kaikkea. Sekin on totta, että tämän maailman pahojen tekojen joukossa tämän pienen tytön tämä teko ei ole kovin paha. Sen sijaan en oikein ymmärrä niitä, joiden mielestä musiikin pitäisi olla kaikkinensa ihan ilmaista. Minusta on ihan käsittämätöntä, että musiikintekijä ei saisi työstään mitään korvausta. Ja minusta on ihan oikein, että todellisten klassikkobiisien tekijät saavat biiseistään tuloja vielä vuosia tai vuosikymmeniä biisinteon jälkeen.

Ymmärrän, että ihmisten on vaikea sulattaa esim. tyhjien cd-levyjen hintoihin sisältyvää hyvitysmaksua. Ja varsin hyvin ymmärrän ja jopa uskon, kun joku sanoo, että isot rahat levymyynnistä menevät levy-yhtiölle, eivät artistille. Tekijänoikeuksista puhujat eivät nähtävästi läheskään aina tiedä, mistä vaahtoavat. Moni tuntuu ajattelevan, että artisti saa ostetusta levystä tulevan rahan kokonaan ja lyhentämättömänä. Tekijänoikeuslainsäädäntöä saattaa tosiaan olla tarpeen miettiä uudelleen.

Mutta sitä en nyt oikein sulata, että ihmisten pitää mennä Chisun Facebook-sivuille laukomaan typeryyksiä ja ilkeyksiä. Chisu on onnistunut toteuttamaan unelman levytyssopimuksesta ison levy-yhtiön kanssa. Hänen levy-yhtiönsä Warner Music on Suomen Musiikkikustantajat ry:n jäsen. Suomen Musiikkikustantajat ry on puolestaan TTVK:n jäsen. Ei Chisu ole tätä rakennelmaa rakentanut. Olisiko hänen pitänyt jättää levytyssopimus tekemättä, koska TTVK saattaa ottaa kynsiinsä lapsia – tai on nyt ottanut, monta vuotta sen jälkeen, kun Chisun ura alkoi? Pystyisikö hän yksin muuttamaan TTVK:n toimintaa? Sitäkin näytetään vaativan. Ja eikö jonkun täydy kuitenkin pitää huolta tekijänoikeuslakien noudattamisesta – kenen ja millä tavalla, se on sitten eri asia – ellemme aio luopua noista laeista kokonaan? Minun logiikallani Chisua boikotoivien pitäisi alkaa boikotoida kaikkia artisteja, jotka kuuluvat jonkin mutkan kautta TTVK:hon. Nimittäin – yhtä hyvin joku muu suosittu artisti saattaisi nyt olla Chisun tilalla syytettynä ja paheksuttuna siitä, että aikoo haastaa lapsia oikeuteen, vaikkei edes aio.

3 kommenttia:

 1. Minä en ole nähnyt kenenkään syyttävän Chisua tapahtuneesta, mutta toisaalta en ole käynytkään missään häneen liittyvillä sivuilla, kuten fb-sivullaan. Ne jutut mitä minä olen lukenut, ovat kohdistuneet nimenomaan TTVK:hon. Mutta aina on tyyppejä, joilta lähtee mopo käsistä. Joukossa tyhmyys tiivistyy jne.

  Tämä kuva oli jotenkin hauska liittyen tuohon Maija Vilkkumaan puolustuksen puheenvuoroon.

  VastaaPoista
 2. Tässä jutussa on monilta lähtenyt mopo käsistä. Kyselin perheen paremmin tietokoneen toimintaa tuntevalta nuorisolta, voiko tämä olla tytöllä vahinko. Heidän mielestään 9-vuotias (ja minä) voi hyvin luulla tekevänsä jotain aivan muuta kuin tosiasiassa tekee. Olen samaa mieltä HS:n kanssa, että maalaisjärjen käyttö olisi ollut tarpeellista.
  Chisu ei ole tässä tehnyt mitään, joten hänen syyttämisensä on täysin asiatonta. Maija Vilkkumaa olisi saanut laskea noin 1000 ennenkuin kirjoittaa mitään.

  VastaaPoista
 3. Tiina - nimenomaan tuolta Chisun Facebook-sivuilta löysin kommentteja, joissa ilmoitettiin, että aletaan boikotoida Chisua ja käskettiin häntä häpeämään tms. Siellä niitä eniten oli - varmaan varmistivat, että viesti menee perille. Minusta kannattaa kyllä miettiä ennen kuin menee toisen omille Facebook-sivuille haukkumaan, vaikka kuinka olisi kyseessä työn puolesta pystyyn laitetut sivut. Varsinkin kun nämä ikäviä kommentteja esittäneet eivät taida nähdä koko kuvaa asiasta ja ymmärtää Chisun asemaa ja vaikutusmahdollisuuksia tilanteessa.

  VastaaPoista