maanantai 23. toukokuuta 2011

Kuinka vaikea voi äidin ja tyttären suhde olla?

Kun Canal+ tuli hankittua Game of Thronesin takia, sain kaupan päälle loistavan viisiosaisen minisarjan Mildred Pierce. Onneksi pääosassa on suuri suosikkini Kate Winslet, sillä muutoin sarja olisi saattanut mennä noin vain ohitse.

Mildred Pierce (Kate Winslet) on perheenäiti, joka eroaa tarinan aluksi. Eletään 1930-lukua. Tuore yksinhuoltaja ei ole paljon muuta tottunut tekemään, kuin leipomaan kakkuja. Aluksi työn syrjästä kiinni saaminen ottaakin koville, mutta Mildred on sinnikkyyden perikuva ja keksii pian, että hän todellakin voisi elää kakuilla ja ruuanlaitolla. Niinpä naisesta tulee yrittäjä.Ennen tätä kuvioihin ilmestyy kuitenkin uusi mies, Monty (Guy Pearce), joka on menestyvä poolonpelaaja ja Mildredistä ilmeisesti fyysisesti vastustamaton. Asiat näyttävät välillä menevän loistavasti, sillä menestyvä yritystoiminta ja uusi rakkaus saavat Mildredin tuntemaan itsensä onnelliseksi. Lapset – kaksi tytärtä – vain sattuvat aiheuttamaan hänelle paljon surua. Nuorempi tytär Ray (Quinn McColgan)on suloinen, mutta hänen kohtalonsa on surullistakin surullisempi. Vanhempi tytär Veda (nuorempana Morgan Turner, vanhempana Evan Rachel Wood) puolestaan on niin hankala kuin tytär äidilleen ikinä voi olla.Ihmissuhteet ovat Mildred Piercen keskiössä. On ahdistavaa katsoa, miten Veda kohtelee äitiään. Hänen käytöksensä johtaa lopulta siihen, että Mildred lausuu sanat, joita kukaan äiti ei taatusti toivo sanovansa lapsestaan: "The hell with her." Oman lapsenkaan kieroilusta ja petollisuudesta ei voi päästä eroon kuin yhdellä tavalla – katkaisemalla välit kokonaan. Sitä ennen on kuitenkin soudettu ja huovattu ja Mildred on antanut äidinrakkautta, jota tyttären ei tässä tapauksessa voi sanoa ansainneen. Myöskään Mildredin rakkauselämä ei ole kovin onnellista ja ongelmatonta, ja onkin mielenkiintoista, miten tarina sen osalta päättyy: tuki Mildredille tulee kaikissa tilanteissa tietyssä mielessä odottamattomalta suunnalta.

Kate Winsletin ja hänen tytärtään näyttelevän Evan Rachel Woodin ikäero on vain 13 vuotta. Evan Rachel Wood tulee Vedan rooliin tämän ollessa siinä 17-vuotias. Toisaalta tarinan aikana parikymppiseksi varttuvan Vedan rooliin olisi lopulta ollut vaikea laittaa oikeasti teini-ikäistä näyttelijää – ellei sitten näyttelijää olisi vaihdettu vielä kertaalleen, mitä ei voi pitää järkevänä ratkaisuna. Veda on nimittäin niin pirullinen, diivamainen ja kiero, että ensiksikään kenenkään teinin ei voisi olettaa kykenevän eläytymään niin vinoutuneeseen ajatusmaailmaan - ainakaan toivottavasti - ja toiseksi Veda esiintyy viimeisessä jaksossa ilman rihman kiertämää, joten senkään vuoksi rooliin ei ole voinut palkata alaikäistä näyttelijää.

Aluksi Evan Rachel Woodia ei ole tunnistaa samaksi näyttelijäksi, joka esittää vampyyrikuningatarta True Bloodissa, mutta ei hätää – kun Veda alkaa muuttua entistä karmeammaksi, näyttelijästäkin alkaa löytyä tuttuja piirteitä, sillä erolla tosin, että Louisianan vampyyrikuningatar on myös humoristinen hahmo, Veda todellakaan ei.

Kate Winsletin roolisuoritus on sydäntäsärkevä. Jollain lailla tarinan loppu on kuitenkin lohdullinen. Ehkä Mildred lopulta saa elää seesteisempää elämää ja olla onnellinen. Kovia ratkaisuja tuon onnen saavuttaminen tosin vaatii. Mildred Piercen tarinaa voi pitää kuitenkin myös selviytymistarinana, eikä sellaisilla koskaan voi olla aivan täysin onneton loppu.

Mildren Piercen jaksot alkavat Canal+:lla alusta kesäkuun 4. päivä. Ja joskushan sarja tulee varmasti myös ilmaiseksi näkyville kanaville. Viimeistään silloin kannattaa pitää huolta, ettei se mene ohitse.

3 kommenttia:

  1. Pahus, kuvasit tuon sarjan niin hyvin, että itse asiassa ensimmäistä kertaa kiroilen sitä, etten ole halunnut hankkia yhtään lisäkanavia huushollin toosaan. Toisaalta, tulee ehkä halvemmaksi kaivella se DVD-versiona jossain vaiheessa, kun se ilmeisesti tulee kuitenkin myyntiin. Hyvä arvostelu ja kirjoitus, sai ainakin minut kiinnostumaan sarjasta.:)

    VastaaPoista
  2. Juu, kyllä tämä tietysti on vielä parempi katsottuna lyhyessä ajassa devarilta. Ja jos ei tule devarille, esitetään varmasti jossain vaiheessa maksuttomillakin kanavilla. Hauskaa, että pidit kirjoituksestani.

    VastaaPoista
  3. Huoh! surullinen huokaus...olikohan sarja tehty minusta ja 17v. tyttärestäni :-(

    VastaaPoista