sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Suositellaan lämpimästi: Nurse Jackie

Edie Falco sattuu aina pääsemään rooleihin, joissa ympäristöön liittyy jollain lailla uskonto. Ensin hän oli Sopranosin katolisen mafiaperheen äiti, nyt hän on All Saints Hospitalin sairaanhoitaja, jota katsastavat sairaalan käytäviltä Jeesuksen ja Neitsyt Marian patsaat - syyttäen.Nelonen alkaa esittää Nurse Jackieta maanantaina heti Good Wifen jälkeen, ja jokaikinen lehti on itse asiassa mainostanut jo ohjelmaa. Mutta pakko minunkin on mainostaa. Katsoin sarjan ensimmäisen tuotantokauden juuri loppuun dvd:ltä, ja on pakko sanoa, ettei Nurse Jackieta kannata jättää väliin – ei ainakaan niiden, jotka pitävät sarjoista, joissa on sekä huumoria että vakavaa ajateltavaa, hillittömiä sivuhahmoja ja sekä pää- että sivuhahmoja, jotka ovat sotkemassa elämäänsä viimeisen päälle joko tietoisesti tai tietämättään. Nurse Jackie saa sinut pitämään raivostuttavista hahmoista, niin hyvin tehtyjä sarjan ärsyttävät henkilöt ovat.

Edie Falco on ihana sairaanhoitajana, ”jonka moraali on pahasti vinksallaan” ja jolla ”on erittäin hyviä ominaisuuksia ja erittäin tuomittavia tapoja”, kuten Manu Haapalainen kirjoittaa Annassa (36/2010). Joissain asioissa hän on todella ihailtava, mutta toisaalta hän kaivaa verta nenästään niin voimallisesti, että tilanne ei paljon muuta voi kuin räjähtää jossain vaiheessa. Jackie vetää lääkkeitä nenäänsä, paneskelee työkaverinsa kanssa miehestään ja kahdesta lapsestaan huolimatta ja lisäksi suutelee vielä kolmatta henkilöä, jota pitää vastenmielisenä. Parhaat puolensa hän näyttää puolestaan äitinä.Sivuhahmot ovat ainakin alkuunsa stereotyyppisempiä kuin Jackie, mutta jo ensimmäinen tuotantokausi alkaa avata heistäkin monenlaisia puolia. Mielestäni herkullisimpia sivuhahmoja sarjassa ovat Tohtori Eleanor O’Hara (Eve Best), sairaanhoitajaharjoittelija Zoey Barkow (Merritt Wever) ja osastonjohtaja Gloria Akalitus (Anna Deavere Smith).

Tohtori Eleanor O’Hara on Jackien paras ystävä. Ystävyydessään he unohtavat sairaalan hierarkian. Toisaalta he ovat kuin yö ja päivä. O’Haralla ei ole miestä ja lapsia mutta rahaa riittää. Hän shoppailee vaatteita suruunsa ja on aina viimeisen päälle tyylikäs. Ihmisten kanssa hän ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin shoppaamisessa.Sairaanhoitajaksi opiskeleva Zoey tulee Jackien ohjaukseen. Ensin hän on raivostuttavan innostunut ja pitää Jackieta pyhimyksenä. Sitten hän alkaa oppia jämäkkyyttä – ja taitaa edelleen pitää Jackieta pyhimyksenä. Zoey on ihanan ärsyttävä sählääjä – ja kuitenkin hellyttävä.Gloria Akalitus on koko sairaalan vihaama osastopäällikkö, jonka ilmestyminen tylyine ilmeineen tietää aina huumorikohtausta. All Saints Hospital on niitä työpaikkoja, joissa puhalletaan yhteen hiileen ehkä juuri siksi, että kaikki ovat esimiestä vastaan. Akalituksen hahmo on riemastuttava – mahdollisesti siksi, että tiukkana pysyttelevät henkilöt joutuvat aina väistämättä koomisiin tilanteisiin ja heille nauraminen maistuu kaikille.Ai, olin kokonaan unohtaa erään parhaista hahmoista. Jackien nuorempi tytär Fiona (Daisy Tahan) on aivan lumoavan piikikäs pikkutyttö. Daisy on seuraavassa ensi-iltajuhlintakuvassa alimpana.

2 kommenttia:

  1. Ai että olikin hyvä, katsoin ekan jakson tv:stä, ihan livenä, mikä on harvinaista minulle. Pidin kovasti, kerrankin hauska ja ironinen NAIShahmo joka ei ole vain kotiäiti tai asianajaja ;O) Aion jatkossakin viettää aikaani Jackien seurassa...

    VastaaPoista