torstai 2. syyskuuta 2010

Juntteja on joskus vähän vaikea jaksaa

Viime aikoina en ole voinut välttyä junttiuden miettimiseltä. Joillakin ihmisillä tuntuu olevan sellainen käsitys, että junttiuden aste riippuu siitä, missä ihminen asuu. Joissakin paikoissa ihmiset yksinkertaisesti ovat juntteja. Joissakin – siis pienissä – paikoissa.

Tällainen ajattelu ei ole muuta kuin ihmisten laittamista arvojärjestykseen sen mukaan, missä nämä asuvat. On hupaisaa – ja raivostuttavaa – huomata, kuinka joillekin vain ns. suuri maailma on jotain. Jollekulle se suuri maailma on keskikokoinen suomalainen kaupunki, jollekulle suuri maailma löytyy vasta jostain suurkaupungista.

BB:stä jo tippunut Maria ehti esittää uskomattomia mielipiteitä mm. BB-talon asuinkumppaneistaan. Hänestä he olivat nobodeja. Mariasta hienoa on Las Vegasissa. Yrittäkääpä keksiä muovisempaa ja epäaidompaa paikkaa. Jos Suomi on junttila ja täältä aikoo sen vuoksi pois, eikö olisi parempi suunnistaa johonkin kulttuurin kehtoon? No, ikävä kyllä Maria ei taida ymmärtää vaikkapa Firenzen arvoa.

Oli varsin hauska verrata pikkujulkkis Mariaa johonkuhun, joka ihan oikeasti on maailmankansalainen. Viime sunnuntain Hesarissa oli Karita Mattilan kirjoitus, jossa hän kertoi itselleen tärkeistä asioista. Hän arvostaa suuresti pientä paikkakuntaa, josta on lähtenyt, koska sai mielestään sieltä hyvät eväät maailmalla pärjäämiseen. Hänellä oli ollut opettaja, joka oli innostanut häntä – tuskin mikään sivistymätön juntti, voisin päätellä. Mattila oli todellakin maailmaa kiertäessään oivaltanut sen, ettemme voi etukäteen päätellä ihmisistä mitään, että meidän pitää tutustua heihin.

Minulla on myös sukulaisia, jotka ovat matkanneet todella paljon ympäri maailmaa. Heissä on se ihana piirre, että he löytävät vierailemistaan paikoista aina jotain mielenkiintoista ja arvostamisen arvoista aivan riippumatta siitä, onko kyseessä miljoonakaupunki vai muutaman kymmenen ihmisen kylä.

Niin, todellista juntteutta ovat minusta tiukassa istuvat ennakkoluulot ja itsensä asettaminen toisten yläpuolelle. Ikävä kyllä ne, jotka luulevat olevansa vähiten juntteja, usein ovat sitä eniten.

3 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä, että juntti on juntti, asui sitten maalla tai kaupungissa. Sivistyneitä ja fiksuja ihmisiä löytyy maailman joka kolkasta ja nyt viime keväänä Las Vegasin nähneenä en nyt menisi sitä ihan sivistyksen kehdoksi tituleeraamaan ;-)

    VastaaPoista
  2. Niinpä niin. Mikä tai kuka oikeastaan on juntti? Jos juntti on synonyymi sille, että asuu ei-suurkaupungissa, niin koko Suomi todellakin menee junttiuslistalle. Mutta sitten taas, jos juntilla tarkoitetaan näkemyksiltään rajoittunutta henkilöä, niin onneksi olen Suomessakin tavannut aika monta ei-junttia. Eikä heidän kanssaan ole koskaan ollut kyse siitä, mistä kukakin on kotoisin. Mikään ei ole niin junttia kuin puhua siitä kuinka joku on ihan nobody koska ei asu Las Vegasissa. Huh. Minusta on aina pelottavaa, kun ihmisillä on tuollaisia ennakkoasenteita.

    VastaaPoista
  3. Mitä järkee olla fiksu?? Kyllä tässä mielellään rakentaa ittensä kun tienaan vaan vähän alle 25 tonnia vuodessa. Ikinä en ole luullut itsestäni mitään eikä ole mitään haaveita eikä elämää edessä. Pelkästään ihan hirveä työ ja pieni asunto. Ei edes toiveita ihmissuhteista.

    VastaaPoista