maanantai 18. tammikuuta 2010

En tiennytkään, että tällaisiakin vaatekaappeja on…

Voi hyvin -lehti (8/09) kirjoittaa siitä, kuinka ”Kirja voi muuttaa elämän.” Olga Ketosen elämän muuttivat Topeliuksen kauneimmat sadut ja Anne Kortelaisen A.S. Byattin Riivaus: Romanttinen kertomus.

On harmillista, ettei kovinkaan usein tule vastaan kirjoja, jotka tekisivät valtavan vaikutuksen. On kirjoja, jotka tempaavat mukaansa, on kiehtovia kirjoja, mutta entäpä kirjat, joiden vaikutusta ei voi koskaan unohtaa? Kukaan ei varmasti kaipaa sitä, että jokainen luettu kirja keikauttaisi maailman ylösalaisin, mutta kunpa vastaan ei tulisi vain ”tosi hyviä kirjoja” vaan jotain enemmän.

Oman elämäni muuttanut lukukokemus oli C.S. Lewisin Velhon ja leijonan lukeminen joskus pienenä. Olin leirillä, ja siellä luettiin jatkokertomuksena kirjaa, jossa tyttö joutui vaatekaapin kautta aivan toiseen maailmaan. Olin lumoutunut. En ollut tiennyt, että sellaisiakin tarinoita on – että voi olla toisia maailmoja.

Kirjaa ei päästy loppuun saakka leirin aikana, mutta leirin vetäjä ja jatkokertomuksen lukija paljasti, mistä kirjasta oli kyse. Tepsuttelin kirjastoon, mutta tietenkin tuo Narnia-sarjan ensimmäinen osa oli yleensä lainassa. En tiedä, kuinka monta kertaa jouduin käymään kirjastossa, kunnes sain sen käsiini.

Mutta sitten… Sain lukea kirjan loppuun ja lumouduin. Piirsin kirjasarjan henkilöitä paperille, leikkasin ne irti ja leikin niillä. Koko maailmani oli muuttunut. Fantasia oli oikeasti mahdollista!

Olen kuljettanut Narniaa mukana aikuisuuteen asti. Yritän hankkia kirjat hyllyyni sen näköisinä, minkä näköisinä ne pienenä luin. Lisäksi minulla sattuu olemaan kaksi versiota, joista löytyy yksistä kansista koko sarja. Ja jos joskus pääsisin itse majavanpesään aterioimaan, se vasta olisi.Mikä kirja on muuttanut sinun maailmasi?

5 kommenttia:

 1. Liisa ihmemaassa. Ehdottomasti. Olen lukenut sen kymmenia kertoja varmasti, ja joka kerta lumoudun ja lumoudun. Se on inspiroinut minut lukemaan, ja nakemaan maailmaa eritavalla. Aina sen luettuaan kulkee paivia silmat auki, ihan kuin sadussa, koska hei, ainahan se valkoinen kani voi loikata nurkan takaa.

  VastaaPoista
 2. Minuun eniten vaikuttanut silloin nuorena tyttönä lukemani kirja on Marion Zimmer Bradleyn kirjoittama Avalonin usvat. Ihana, ihana kirja, joka vaikutti suuresti maailmankatsomukseeni. Osittain varmaankin tämän myötä minusta kasvoi uskonnoton feministi.

  VastaaPoista
 3. Mulle on kans Liisan seikkailut ihmemaassa tärkeä inspiraationlähde. Samoin Peter Pan.

  Ja jos puhutaan "aikuisten" kirjoista, Steven Hallin Haitekstin jälkeen olen katsonut elämää vähä eri vinkkelistä. Myös Neil Gaimanin Unohdetut Jumalat teki suuren vaikutuksen.

  VastaaPoista
 4. Aika moni löytää varmaan juuri lapsuudesta kirjan, joka muuttaa maailman. Aikuisena on kai sitten monesti lukenut ja nähnyt jo sen verran, että vaikutukset eivät lukiessa ole ihan samanlaiset.

  Ja näyttää siltä, että joku muukin odottaa Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa -elokuvaa innolla... ;) Itse en meinaa malttaa odottaa, mutta ensi-ilta osuu sopivasti lähelle synttäriäni, joten on helppo päättää, miten syntymäpäivää vietetään. :)

  VastaaPoista
 5. Itse venaan tota Burtonin Lissuu sekä innolla että vähän kauhunsekaisin tuntein :)

  Se on mulle sen verran tärkee kirja, et pelkään et "omg mitä jos se onkin ihan huono?". Mut toisaalta oon silleen et "Burton on ehdottomasti mun lempiohjaaja, joten varmaan sen versio on 100x parempi ku kaikki muut yhteensä"

  VastaaPoista