tiistai 12. heinäkuuta 2011

MovieMonday: Gone but not forgotten...

MovieMondayn aiheena on tällä viikolla elokuvanäyttelijä, joka on kuollut mutta jota emme silti unohda. Aihe on tällä kertaa hieman vaikea. En ole kovinkaan paljon katsellut vanhoja elokuvia, joissa vanhanajan filmitähdet loistavat. Viime aikoina kuolleet nuoret näyttelijätkään eivät ole erityisesti koskettaneet minua urallaan. Lopulta olen päätynyt valitsemaan näyttelijän, jonka olen nähnyt vain muutamassa elokuvassa sivuosassa mutta joka on jäänyt mieleen: Richard Harrisin.

Richard Harris on jäänyt minulle erityisesti mieleen kahdesta roolistaan. Ensiksikin hän esitti Marcus Aureliusta elokuvassa Gladiator. Vanha keisari oli saanut elämänsä aikana viisautta ja tiesi, mitä valtavalle valtakunnalleen halusi, mutta kaikki ei mennyt niin kuin hän halusi. (Unohdettakoon tällä kertaa, että totuus Marcus Aureliuksen elämästä ja kuolemasta on aivan toinen kuin elokuvan esittämä näkemys.)



Toiseksi Harris on jäänyt tietenkin mieleen Harry Potter -sarjan kahden ensimmäisen osan Albus Dumbledorena. Vaikka Michael Gambon on asettunut Dumbledoren viittaan kiitettävästi, olisi tietenkin ollut suotavaa, että sarjan aloittanut Harris olisi elänyt niin pitkään, että olisi voinut esittää Dumbledorea kaikissa Potter-elokuvissa. Mutta yhtä lailla kuin Harrisin Marcus Aureliuksesta, myös hänen tekemästään Albus Dumbledoresta huokuu rauhallisuus ja viisaus.

2 kommenttia:

  1. Minä myös pidin Harrisista enemmän kuin Gambonista tuossa roolissa. Sääli.

    VastaaPoista
  2. Tää on todella hyvä valinta! Pistää surkuksi, kun miettii Harrisin kuolemaa : S

    VastaaPoista