maanantai 1. helmikuuta 2010

Mitä pukisin pakkaseen metsäleirille? Pikkukalsarit ja kesähousut!

Pidän itseäni melkoisen onnettomana ja avuttomana monissa asioissa, mutta eivätpä taida niin taitavia olla monet muutkaan. Alkaa pelottaa, että se tarina uusavuttomien sukupolvesta on oikeasti totta. Nimittäin…

Helsingin Sanomien mielipideosastolla oli tänään erään alokkaan vanhempien kirjoitus ”Eikö armeijassa ymmärretä paukkupakkasten vaaroja?” Siinä tuohtuneet vanhemmat kertoivat, kuinka heidän poikansa oli viety harjoituksiin kylmään metsään – lämpömittari näytti -28°C – eikä heille ollut kerrottu, mitä pitää pukea päälle. Tämä oli aiheuttanut sen, että joku onneton alokas oli kökkinyt pakkasessa hieman kylmissään boksereissa ja kesämaastohousuissa. Sormia oli paleltunut ja vähän muutakin, ilmeisesti.

Herrat alokkaat täysi-ikäiset, jotka ovat oikeutettuja vaikkapa solmimaan avioliiton ja jotka näin katsotaan ilmeisesti kypsiksi myös perheen perustamiseen, eivät siis osaa laittaa edes itselleen helvetin kovaan pakkaseen tarpeeksi päälle, ellei joku kerro, että pitää laittaa lämpimintä, mitä löytyy. Sitten vanhemmat kirjoittavat täysin häpeämättä lehteen, että on armeijan vika, kun siellä pakkasessa paleltuu joka paikka. Voi Jeesus! Itse en kehtaisi. Joku voisi siihen nimittäin äkkiä todeta, että mitä ihmettä sinä olet sille pojalle opettanut, kun se ei edes osaa laittaa vaatteita päälle sään mukaan. Sen verran voisi täysi-ikäiseltä odottaa.

Pojastaan ja tämän armeijakavereista huolissaan olevat vanhemmat perustelivat kantaansa sillä, että ”edellisen kerran näin kylmää on Etelä-Suomessa ollut vuonna 1987.” Nuorille tämä on siis ensimmäinen kerta näin kovassa pakkasessa. Toiseksi nuoret ovat kirjoittajien mielestä olleet aiemmin kylmässä vain pieniä aikoja kerrallaan esimerkiksi koulussa välitunnilla, ja siitä syystä heille saattaa olla yllätys, että pakkanen voi tehdä pahojaan. No huhhuh. Eikö jo esimerkiksi -15°:een pakkasen pitäisi olla niin kylmä, että kotona opetetaan pienestä pitäen, että on pukeuduttava lämpimästi? En minäkään ole koskaan ollut vaikkapa Siperian -40°:een pakkasessa, mutta jos sellaiseen joutuisin, pistäisin kyllä päälle ainakin viidet kalsarit ja päähän karvahatun.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, millaisia vastauksia tuo kirjoitus poikii. Ja todella pettynyt olen, jos kovin moni alkaa kompata ja siirtää vastuuta armeijalle. Ihan pientä vastuunottoa itsestä voisi ainakin täysi-ikäisiltä odottaa.

5 kommenttia:

 1. Tyhmä on tyhmä, ei siitä pääse mihinkään. Uusavuttomuus on kyllä huipussaan jos ei JÄRKI sano että pakkaseen pitää lisätä vaatetta, osaahan sen japanilaiset turistitkin ;O)Poikien kotona on tällainen paapomiskulttuuri mistä saa sitten naiset maksaa kun yhteen muutettaessa huomataan että äijähän on ihan tauno..näin kivasti sanottuna ;O)

  VastaaPoista
 2. Eikös armeijassa jaeta kesä- ja talvivarustus erikseen? Eli talvella ei pitäisi edes olla tuollaista kesävarustusta tarjolla? Mutta joo, kyllä pitäisi oma järkikin sanoa, että jos on ulkona kylmä, silloin laitetaan lämmintä päälle - vaikka sitä ei kukaan olisi opettanutkaan.

  Eri asia on sitten se, että jos niille miehille ei siellä jaeta kunnon varusteita. Oma mieheni kävi muutama vuosi sitten kertaamassa myöhään syksyllä, joka oli ollut siihen asti todella lämmin. Ja juuri sinä päivänä, kun heidän metsäleirinsä alkoi, alkoi myös pakkaset - ja mukaan oli armeijan puolesta pakattu vain kesäkamppeita. Mies sanoi, että silloin palelsi.

  Mutta näin keskitalvella asia on ihan eri. Jos suomalainen ei osaa pukeutua talvella talven vaatimalla tavalla vaikka varusteet siihen olisi olemassa, se on Darwinin palkinnon paikka.

  VastaaPoista
 3. Ehkä erikoisinta tuossa on kuitenkin loppujen lopuksi se, että vanhemmat haluavat syyttää armeijaa noista paleltumisista. Katsoisivat vaikka peiliin ensin, sillä kai heillä on ollut jonkinlainen kasvatusvastuu ainakin lapsen ollessa alaikäinen.

  Vanhemmat muuten perustelivat mielipidettään vielä sillä, että armeija mainostaa opettavansa kaiken, mitä siellä tarvitsee osata. No, opettavat varmaan sitten mm. pyyhkimään takapuolen ja leikkaamaan ruuan veitsellä sopivankokoisiksi palasiksi. Eikö jotain perustaitoja voisi olettaa osattavan jo armeijaan mennessä, kuten tuon sään mukaan pukeutumisen?

  VastaaPoista
 4. Armeija opettaa ;O) Missäs me muut sitten opitaan nämä kaikki asiat? Omituista että aina vastuu sysätään kouluille/armeijalle eikä kotona ilmeisesti opeteta mitään? Mitenköhän tuon ikäiset naiset sitten oppivat mitään jos eivät armeijaa käy? Käsittääkseni armeija opettaa ottamaan vastaan käskyjä ja se siitä..

  VastaaPoista
 5. Ehkäpä kyse onkin siitä, että jotkut haluavat elää elämänsä niin, ettei tarvitse itse ajatellla. Sellaisellehan armeijakin saattaa sopia hyvin: ottaa vain käskyt vastaan ja tottelee. Kokonaisuutena sellainen elämäntapa ei kyllä ole kovin toimiva. Ensiksikin tulee helposti viilatuksia linssiin ja toiseksi kaikki muukin menee helposti perseelleen.

  VastaaPoista