lauantai 14. syyskuuta 2013

Olisivatpa Rooman pakolliset kohteet ilmaisia ja vailla muita turisteja

Ilta-Sanomat esittelee innoissaan Roomaa matkailukohteena, johon on juuri nyt paras aika matkustaa. Koska kaupunki on minulle jonkin verran tuttu, minun oli tietenkin luettava teksti, jonka otsikko oli Ensi kertaa Roomaan? Nämä kohteet on pakko nähdä. Sittenpähän voisin vertailla, ovatko pakolliset kohteet mielestäni samat.

Juttu alkoi kuitenkin käsittämättömästi: se lupasi kertoa, miten Roomassa pääsee näkemään pakolliset kohteet ilman, että tarvitsee jonottaa tai maksaa mitään. Käsittämätöntä jutussa olikin se, etten ainakaan minä tiedä, että vaikkapa Colosseum – mitä ilmeisimmin Rooman-kävijän pakollinen kohde – järjestäisi avointen ovien päiviä, jolloin sisään pääsisi ilmaiseksi muttei tarvitsisi myöskään jonottaa. No, eipä järjestäkään. Jutun idea oli se, että käydään vain sellaisissa kohteissa, joissa ei ole pääsymaksua ja joissa – jossain määrin – voi uiskennella sekaan jonottamatta. Lista sisälsi seuraavat kohteet: Espanjalaiset portaat, Fontana di Trevi, Piazza Navona, Pietarinkirkko ja Pantheon (jota kirjoittaja väitti temppeliksi, vaikka se nykyisin on kirkko).

Kaikki mainitut ovat toki merkittäviä nähtävyyksiä, mutta jos pitää luetella Rooman “pakolliset” kohteet, on aikamoista asiantuntemattomuutta jättää Colosseum listalta pois. Forum Romanumiakin moni pitäisi ihan pakollisena. Sikstuksen kappelin kattofreskot ovat myös taidehistorian kannalta varsin pakollinen nähtävyys. Juuri Colosseumia ja Sikstuksen kappelia Ilta-Sanomien teksti kuitenkin kehottaa riviensä välissä välttämään. Onko se siis laisinkaan juttu “pakollisista” nähtävyyksistä?

Harmittaa vietävästi, kun törmää tällaiseen journalismiin. Ensiksikään ei ole mietitty, mikä on jutun pointti, se, mitkä nähtävyydet oikeastaan “pitäisi” nähdä vai se, miten voi kuljeskella katsomassa vaikuttavia paikkoja maksamatta pääsymaksuja. Jonottamiselta saattaa mainituissa paikoissa välttyä – ei tosin koske välttämättä Pietarinkirkkoa eikä Trevin suihkulähteen reunalle istahtamista – , mutta muita turisteja tulee tapaamaan enemmän kuin voi kestää näissäkin paikoissa, jotka Ilta-Sanomien teksti saa kuulostamaan jotenkin leppoisilta, kun ei tarvitse odotella jonossa tai maksaa naurettavia pääsymaksuja.

Puolivillaisen ketään hyödyttämättömän tekstin olisi saanut kuosiin valitsemalla jonkin järkevän näkökulman, esim.
1) mitä nähtävyyksiä voit nähdä Roomassa ilmaiseksi
2) mitkä ovat Rooman must-see nähtävyydet
3) miten voit nauttia Roomasta turistimassoja vältellen

Koska viimeinen saattaa vaikka jotakuta kiinnostaakin, annan pari toimivaa vinkkiä.

1) Jos rauniot kiinnostavat, mene Caracallan kylpylöiden raunioille. Valtavan rauniokompleksin historia on vähemmän verinen kuin Colosseumin, ja paikalla on puisto ja penkkejä, joilla on ihana syödä eväitä. Ruuhkasta puhutaan, jos alueella on lisäksesi enemmän kuin kymmenen turistia.


2) Jos haluat nähdä taidetta, mene Galleria Borgheseen. Sinne pitää tosin varata liput etukäteen, sillä sisäänpääsevien ihmisten määrää on rajoitettu. Joudut kohtaamaan muita turisteja, mutta vain rajallisen määrän, joka pääsee kanssasi yhtä aikaa galleriaan. Taide galleriassa on esiluokkaista: näytteillä on mm. käsittämättömän hieno Berninin veistos Apollo ja Daphne sekä Rafaelin Nuori nainen ja yksisarvinen. Galleriassa on myös mm. Caravaggion ja Tizianin maalauksia.


3) Kun kuitenkin haluat nähdä Colosseuminkin – sisältäpäin nimenomaan – mene paikalle vajaata puolta tuntia ennen kuin se aukeaa. Saat seistä sen ajan jonossa, mutta olet sisällä ensimmäisten joukossa ja näet massiivisen raunion melkein tyhjänä ennen kuin turistit valtaavat sen. Sama neuvo pätee kaikkiin muihinkin nähtävyyksiin, joissa joutuu jonottelemaan iäisyyden, jos menee sinne siihen aikaan kuin luonnollinen kello ajaa sängystä ylös.

4) Mene sisälle niihin kirkkoihin, joita ei ole mainittu matkaoppaassa. Roomassa ei taida rumia kirkkoja ollakaan. Random-kirkon ovesta sisään astuessasi saatat kohdata katoliset häät, messun tai vain tavattoman kauniin, rauhallisen paikan, jonne astumista et varmasti kadu.

4 kommenttia:

  1. Olin suurin piirtein tasan vuosi sitten käymässä Roomassa ja - ihmeellistä kyllä - emme joutuneet jonottamaan Colosseumiin paljon ollenkaan. Oli siellä muitakin ihmisiä, mutta jono eteni jouhevasti ja oli ihan kohtuullisen mittainen. Kello oli jotain alkuiltapäivä silloin. Olimme tosin ostaneet Rooma-passit joilla kai pääsi Colosseumiin jollain tapaa "jonon ohitse".

    Sama koski myös Pietarinkirkkoa, jonot etenivät nopsaan, mutta käynti Sikstuksen kappelissa... Se oli ehkä kaamein kokemus koko reissun aikana. Kappeliin kun täytyy mennä sieltä Vatikaanin museoiden lävitse ja se matka oli piiiiiiiitkä ja hidas. Ulkona helotti helle ja me seisoimme ainakin tunnin hitaasti etenevässä ihmismassassa ennen kuin pääsimme Sikstuksen kappeliin asti. Jalkoihin sattui, hiki valui ja ahdisti. Onneksi se kappeli nyt sentään palkitsi odotuksen. (Paitsi että sieltä oli yhtä pitkä matka ulos kuin sisäänkin. Hetken alkoi jo epätoivo olla vallalla, ettei me päästä enää koskaan ulos sieltä Vatikaanin museoista!) :D

    VastaaPoista
  2. Sikstuksen kappeliin jonottaminen oli kyllä kaameaa. En ehkä jonottaisi toiste, oli miten pakollinen nähtävyys tahansa. Pietarinkirkko ja Vatikaanin museo kokonaisuudessaan oli jotenkin kylmiä ja kylmääviä kohteita (vaikkakin varsin hikisiä!). Silkkaa kultaa ja prameutta. Mielestäni Roomassa kannattaa vaan vaellella rennosti nauttien, koko kaupunki on yksi suuri upea museo itsessään. :)

    VastaaPoista
  3. Juu, kyllä Sikstuksen kappeliin käveleminen tuolla Vatikaanin museoiden uumenissa on kokemus sinänsä. Voisin mennä joskus uudelleen, mutta on kiva, kun "pakolliset" kohteet on käyty ja voi keskittyä vähemmän tunnettuihin kohteisiin ja fiilistelyyn (esim. jäätelöön ja pizzaan).

    Vatikaani kokonaisuutena on minullekin ehkä liian pramea vaikkakin kunnioitusta herättävä arkkitehtoninen ynnä taidekokonaisuus. Sikstuksen kappeli on mielestäni ehdottomasti näkemisen arvoinen, ja jos ei ole ennen Roomassa käynyt, Vatikaani on "pakollinen" nähtävyys, on se sen verran erikoinen valtio monellakin tapaa. Mutta useammin Roomassa matkaillessa on rennompaa, kun ei tarvitse mennä sinne paavin nurkille pyöriskelemään.

    Miehen ehdoton suosikkikohde ovat nuo Caracallan kylpylät. Minä jaksan aina suositella kapusiinimunkkien kryptaa, joka on Santa Maria della Concezione -kirkon yhteydessä. Sinnekään ei keskimääräinen turisti eksy.

    VastaaPoista
  4. Olipa juttu Hesarissa. Olikohan toimittaja itse käynyt Roomassa. Itseäni ihmetyttää, että miksi ihmeessä pitäisi matkustaa Roomaan, jos minnekään ei halua maksaa tai jonottaa

    VastaaPoista