tiistai 25. kesäkuuta 2013

Jennifer Eganin toinen mahdollisuus

Luettuani Jennifer Eganin tuotannosta tehdyn ensimmäisen suomennoksen, Pulitzerillakin palkitun teoksen Aika suuri hämäys oli niin suuren hämmennyksen vallassa, etten tiennyt - enkä oikein tiedä vieläkään - pidinkö kirjasta vai en. Teos sai valtavasti huomiota ja ilmeisesti myös suosiota, koska se on ilmestynyt jo myös Keltaisena pokkarina. Lisäksi Eganilta on heti perään suomennettu toinen, vanhempi teos, Sydäntorni. Ja kuinkas kävikään, minun oli pakko antaa sille mahdollisuus, sillä teoksessa luvattiin olevan goottilaista tunnelmaa ja ihan oikea linna.

Sydäntorni oli helpompi teos kuin Aika suuri hämäys, ja siitä on myös helpompi muodostaa mielipide: pidin kirjasta oikein paljon. Kirjan päärungon muodostaa tarina Dannysta, joka on paennut New Yorkista Eurooppaan, jossa hänen tarkoituksensa on jossain määrin - hän tuskin itsekään tietää, kuinka tosissaan - auttaa serkkuaan Howardia korjaamaan vanhaa linnaa, josta Howard aikoo väsätä hotellin. Sitten kuitenkin selviää, että Dannyn tarina on itse asiassa Ray-nimisen miehen vankilan kirjoituspiirissä kirjoittama kertomus. Rinnakkain seurataan, miten Dannyn ja Rayn tarinat etenevät.

Sekä Dannyn että Rayn tarinassa on tärkeä nainen: Danny yrittää epätoivoisesti saada lautasantenninsa pystytettyä keskelle ei mitään saadakseen yhteyden johonkuhun, mieluiten New Yorkiin jääneeseen Marthaan, jota hän kaipaa. Ray puolestaan ihastuu vankilan kirjoituspiiriä pitävään Hollyyn. Jollain lailla kumpikin miehistä on yksin. Itse tunsin jopa hetkelllistä ahdistusta Dannyn puolesta, sillä ei tällä ole keneenkään linnalla olleeseen - siellä on Howardin lisäksi tämän vaimo, lapset, lastenhoitaja sekä muita remonttia tekeviä ja Mick, Howardin ystävä - riittävää luottamussuhdetta. Danny joutuu muistelemaan lapsuuden kauhuja ja jopa pelkäämään Howardin kostoa, sillä kauan sitten Danny on erään toisen pojan kanssa jättänyt Howardin tilanteeseen, jossa tämä olisi voinut kuolla. Ja Ray on lähes yhtä yksinäinen, sillä hän ei voi luottaa rikollisten keskellä keneenkään.

Sydäntorni jättää aukkoja, aloittaa tarinoita, jotka eivät avaudu loppuun asti, mutta jostain syystä se ei haittaa minua laisinkaan. Linnalla sijaitsevassa sydäntornissa asuva paronitar, joka näyttää vanhenevan ja nuorenevan sen mukaan, miltä etäisyydeltä häntä katselee, vaikuttaa kummitukselta, mutta jää vaille selitystä, kuten muutkin linnan alueelta löydetyt kauheudet. Aavemainen tunnelma on kuitenkin lumoava, eikä paras aavetarina vaadikaan selitystä. Dannyn kokema tornista putoaminenkin jää selittämättä, kuten myös se, miksi Danny ei kykene pakenemaan takaisin sivistyksen pariin, vaikka sitä ihan tosissaan yrittääkin.

Myös se jää arvoitukseksi, onko Rayn kirjoittamalla tarinalla todellisuuspohjaa. Kirjoittaminen on Raylle tärkeää Hollyn vuoksi, ja välillä kerrontaansa haparoivasti selittelevä teksti on keino tehdä vaikutus naiseen. Ehkä Ray on vain kokematon kirjoittaja, jonka tajunnanvirrasta pulpahtaa joskus liiaksikin esiin kirjoittaja kertojan takana. Tai sitten hän kirjoittaa omasta elämästään tai joistain sen osista.

Sydäntornin lukijalle sekä Danny että Ray ovat kiinnostavia henkilöhahmoja. Danny on raivostuttavan riippuvainen puhelinyhteydestään, muttei ole kuitenkaan valmis sukeltamaan lautasantenninsa perässä saastaiseen altaaseen, jonne vahingossa pudottaa lautasantennin juuri kun on saanut viimein Marthan puhelun toiseen päähän. Ray puolestaan elää ympäristössä, missä mitä vain voi tapahtua milloin vain. Käsittämättömistä syistä hän tuleekin vakavasti puukotetuksi.

Molempien miesten tarinaa seuraa kiinnostuksella saada selville, mihin tarina johtaa. Jollain lailla tarinat kietoutuvat toisiinsa, mutta vaatisi toisen lukemisen, että tuosta kietoutumisesta saisi enemmän irti - ehkä. Kiehtova arvoituksellisuus on tarinaa leimaava piirre. Kaikille niille, jotka rakastavat arvoituksia riippumatta siitä, saavatko tietää niihin vastauksen, tätä kirjaa voi suositella.

Lopuksi vinkki lukijoille: Hollyn hahmoa kannattaa seurata tarkasti. Kirjan lopussa päästään hänenkin päänsä sisään, eikä liene haittaa siitä, ettei lukija ole sivuuttanut häntä turhan kevyesti aiemmassakaan lukemisen vaiheessa.

1 kommentti:

  1. Jossain vaiheessa luen varmasti Eganin esikoisen, sen verran kehuttu se on. Musiikki-teema ei vain yhtään innosta, mutta ehkä se jossain vaiheessa tuntuu tutummalta:)

    VastaaPoista